Сборникът „Книга, книжовност, книгоиздаване” бе представен официално в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Съставители на обемния труд за българското книжовно дело са доц. Васил Загоров и проф. Алберт Бенбасат.

Събитието беше открито от директора на НБКМ, доц. д-р Красимира Александрова. Приветствие към авторите и гостите отправи и ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии, проф. Стоян Денчев.

Съставителите запознаха присъстващите с текстовете, публикувани в сборника. Тринадесетте статии са писани преди около век и представят историята и развитието на българската книга и книгоиздаване от Освобождението през 1878-ма до 1944 г. Всеки текст е преписан и е адаптиран към съвременните езикови норми. В своеобразния превод обаче доц. Загоров и проф. Бенбасат са се постарали да запазят автентичния изказ, защото “волята на авторите е свещена и не бива да се нарушава”.

Двамата учени са избрали текстове като “Първата българска типография в Солун и някои от напечатаните в нея книги” на Марин Дринов, “За календарите” от Стилиян Чилингиров, “За уличната сензационна литература” от Божан Ангелов, “Българската книга” от Д-р Кръстьо Кръстев, “За уличната литература и за нейните крепители у нас” от Христо Вакарелски, “Българската книга” от Тодор Боров, “Книгописният труд у българите” от Александър Теодоров-Балан и др. Сред най-големите трудности за съставителите са били пространните бележки под линия, които в някои от оригиналните статии са по-дълги от самия текст.

Сборникът „Книга, книжовност, книгоиздаване” (За буквите – О писменехь, 2016) се издава по научно-изследователски проект НИП – 2016 – 08, Наредба №3 на Министерство на образованието и науката. Автор на графичния дизайн е Христо Христов.

W0

Фотограф: Иван Добромиров