“Музикални сфери” се нарича новият проект в рамките на поредицата “Галерия на думите”, осъществявана съвместно от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и Издателско ателие “Аб”. В него ще бъдат представяни талантливи млади музиканти. В първото издание на “Музикални сфери” на 28 март гостуваха трима пианисти, лауреати на международни конкурси.

Светлин Христов започва своя творчески път в Музикалната гимназия в родния си град Русе. Завършва Националната музикална академия „Любомир Пипков” (НМА) с три специалности, след което усъвършенства изпълнителското си майсторство в Москва. Снощи той изпълни произведения от Сметана, Скрябин и собствена композиция. “Музицирането на Светлин е с мисъл, фантазия, нежност и изненада”, коментира проф. Ростислав Йовчев.

Пианистката Елица Мирчева е родена в Шумен, завършва НМА и една година специализира в Германия. Споделя, че музиката е нейният живот и най-голяма мечта, че България е в сърцето й и не би я напуснала. Тя изпълни две произведения от Брамс.

Кристиан Тодоров бе най-младият от тримата пианисти в първото издание на “Музикални сфери”. Той е ученик от осми клас на Софийската математическа гимназия. Участва в редица конкурси и получава най-високи оценки от професионално жури и публика. На въпроса с какво предпочита да се занимава в бъдеще – математика или музика, той отговори, че музиката е неговият път. Изпълни две произведения от Сергей Рахманинов и Андрей Стоянов.

2

Фотограф: Иван Добромиров