Фондът на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) се обогати с нова ценна книга. Оригиналният екземпляр от първото издание на фински език на романа “Под игото” от Иван Вазов, отпечатан през 1910 г. във Финландия, бе дарен от проф. Венелин Цачевски. Дарението на известния учен, общественик и експерт по международни отношения са и негови авторски книги, плод на дългогодишния му опит като дипломат и посланик на България в Република Финландия.

“Убеден съм, че Националната библиотека е мястото, където трябва да се съхранява този превод на “Под игото” и да се показва по подходящи поводи”, заяви проф. Цачевски, връчвайки изданието на директора на НБКМ, доц. д-р Красимира Александрова. А тя отвърна на жеста с благодарствено писмо от името на културната институция.

Проф. Цачевски избра Националната библиотека за премиера на най-новата си книга “България и Финландия. История без край”. Публикуването й е посветено на 100-годишнината от провъзгласяването на независимостта на скандинавската държава. Присъстващите учени оцениха книгата като “капитално изследване, венец на цялостната изследователска дейност на автора” и “труд, който не би бил възможен без дълго, упорито и добросъвестно проучавне на историческите документи”. Томът съдържа богата географска и историческа информация за Финландия и нейния народ, за етапите на българско-финландските отношения и за ролята на генерал-лейтенант Казимир Ернрот в развитието на следосвобожденска България.

Сред гостите на литературната премиера бе и посланикът на Република Финландия у нас, Н.Пр. Пайви Блиника. В неофициален разговор с доц. д-р Александрова бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество между финландското посолство и НБКМ.

Фотограф: Иван Добромиров