Пътуващата изложба на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) –  “Посветен на отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”, от вчера има нова спирка. До 28 април тя ще може да бъде разгледана в експозиционното фоайе на първия етаж в Регионалната библиотека „Партений Павлович” в Силистра.

Изложбата, съдържаща част от личния архив на Апостола на свободата и фотодокументална част от неговото наследство, бе представена пред публиката в крайдунавския град от д-р Руслан Иванов, главен архивист от отдел “Български исторически архив” на НБКМ. Той сподели трепета от първия си досег до тефтерчето на Апостола. Д-р Иванов представи идеята на проекта, протокола на БРЦК, печата на БРЦК, снимката на Васил Левски с Втора българска легия и акцентира върху интересни факти, свързани с живота, делото и заветите на Апостола.

„Днес библиотеките са паметта на нацията – заяви в словото си за откриването на изложбата г-жа Даниела Недялкова, директор на РБ „Партений Павлович”. – Сред стените от мъдрост се съхраняват знаковите паметници на писаното слово. Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий” пази за поколенията средновековни ръкописи, но и възрожденска документалистика. Сред тях е и Архивът на Левски, който е укрит от самия него в самара на коня му и е спасен за поколенията. „Времето е в нас и ние сме във времето” пише идеологът на българското Освобождение. Неговите завети ни обсебват, независимо от времето и пространството. Защото са Апостолски! До нас са достигнали няколко избелели снимки, но с неизбледняващи образи; няколко пожълтели страници, но с изпепеляващи слова за свобода или смърт… И един овехтял личен бележник, в чиито 60 листа е събрана философията на един живот. Димитър Страшимиров пише, че в него четем „интимния разговор на Апостола със самия себе си”. Скромният бележник е използван за „лозинки”, т.е. пароли, чрез т.нар. одрани листи – всъщност една стройна и модерна теория на конспирацията, създадена от йеродякон Игнатий.

Днес не стихват споровете къде е неговият гроб, защо не е бил спасен от сънародниците си, защо не е канонизиран като мъченик за правата вяра; не спират изследванията, поетите пишат, негови паметници са на четири континента, включително и в Силистра. Тук краеведите разискват спомени от Възраждането – пребивавал ли е Васил Левски в града, а преди десетилетие беше отхвърлена реализацията на утвърден идеен проект на големия български скулптор Ангел Станев за символичния каменен паметник на Апостола от 2006 г. Четириметровото каменно бесило като символ на робството; разкъсаните брънки на веригите; висящият каменен диск като разпятие, свързващо съзнателната саможертва, изкуплението и безсмъртието са останали в Силистра само като макет.”

На откриването на “Посветен на Отечеството” присъстваха Цветана Игнатова, ръководител на Дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Силистра, Йордан Колев – директор на Художествената галерия, представители на Историческия музей и на Държавния архив, ученици от клуб „Васил Левски” от училище „Н. Й. Вапцаров с тяхната преподавателка Лиляна Николова, както и Иван Занов – краевед и председател на Клуба на учителите по история в Силистра, заедно със своите ученици от Спортното училище „Дръстър” и СОУ „Н.Й.Вапцаров”, общественици, библиотечни специалисти и граждани.

Следващите спирки на пътуващата изложба ще бъдат в Дулово, Кърджали, Габрово, Монтана и Велико Търново.

Снимки: Руслан Иванов и www.libsilistra.bg