“Константин Мутафов. Животоописание. Творчество” е озаглавена книгата, която снощи събра почитатели на високото слово и българската памет в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Нейни автори са трима известни жители на Русе – преподавателите от Русенския университет Велислава Донева и проф. Стефан Вичев и експертът от местния Държавен архив Веселина Антонова. Благодарение на тях на бял свят се върна споменът за една от най-светлите личности, създатели и пазители на духовността в следосвобожденска България през първите десетилетия на ХХ век – поета, преводач, драматург, библиотекар и общественик Константин Мутафов.

Голяма част от неговия живот е посветена на Националната библиотека и на Народния театър “Иван Вазов”. Мутафов оставя богато наследство от авторски и преводни текстове, сред които няколко драми, поставяни на най-голямата ни театрална сцена. Старателно събира и обогатява фондовете на НБКМ с издирвани и систематизрани от него документални материали от цялата страна. През 60-те години личният му архив е предаден от неговата съпруга в Държавния архив, а преди две-три години дъщеря му – актрисата Стоянка Мутафова, заявява след свое представление в Русе: “Бих дала всичко, за да видя публикуван архива на баща си.”

Първа поема провокацията Велислава Донева, а по-късно към нея се присъединяват и двамата й съавтори. Написването на книгата им отнема повече от две години, в които те се натъкват и на неизвестни досега факти и материали за Мутафов. В томчето са включени също спомени и разкази на Стоянка Мутафова, както и лични снимки на нейния баща.

Книгата бе представена от Мирела Иванова, поет и сегашен драматург на НТ “Иван Вазов”, която определи Константин Мутафов като “голяма, авторитетна фигура в българския духовен живот от първата половина на ХХ век”.

“Искам да благодаря на авторите за силата, прецизността и любовта, с която са оцелостили делото и житейския път на Мутафов – каза Мирела Иванова. – Тази книга е възникнала в Русе не по обичайните причини. Русе е градът, който излъчва аристократизъм, полет на духа, свързва ни с Европа. А книгата излъчва същото: аристократизъм, европейски замах, присъствие на една голяма личност, каквато трудно можем да различим в съвременния ни свят и живот.”

След това поетесата допълни: “Авторите изграждат няколко важни мрежи на паметта, като ги подкрепят с много факти, документи, издирвания. Това е безкрайно важно, защото така можем да се опрем на своето минало и – стига да искаме – да имаме самочувствието, че зад гърба ни стоят сътвореното от големите родове и умове на нацията ни, интелектуалната памет на именит българин като Константин Мутафов и несвършващата артистичност, която откриваме в размислите на неговата дъщеря Стоянка Мутафова. Прекрасно е да се докоснем до толкова просветена и подготвена личност като нейния баща, посветил целия си творчески път на театъра и духовния градеж на нова България. По-голямата част от биографията му е свързана с Народния театър и с Националната библиотека, която днес е най-естественото място за представяне на биографичната книга. Приветствам авторите за това, че са успели да съхранят, пресъздадат и предадат спомена за Константин Мутафов на нас, които имаме потребност от примерите на подобни личности.”

Веселина Антонова и проф. Стефан Вичев споделиха подробности от своята работа по книгата. На представянето присъстваше и дъщерята на Стоянка Мутафова и внучка на Константин Мутафов, актрисата Мария Грубешлиева. “Благодаря на авторите, че са посветили толкова много труд и внимание на човека, когото майка ми толкова много обича – каза просълзена тя. – Докато ги слушах, си спомних нейните разкази как той не й е разрешавал да става актриса, защото не е бил сигурен в таланта й. Дори е ходил при Кръстьо Сарафов, за да пита дали тя наистина е талантлива, и умира, успокоен от неговите думи. Ако беше доживял да види дъщеря си каква актриса е, със сигурност би бил щастлив. А майка ми е много щастлива от появата на тази книга. Не спира да говори за любимия си баща и е удовлетворена, че негова личност е извадена от забвение. Благодаря от нейно и от мое име.”

„Константин Мутафов. Животоописание. Творчество“ (АИ “Русенски университет”) е подарък от родния град на именития интелектуалец за 95-ия рожден ден на Стоянка Мутафова и е посветена на 110 г. от основаването на Народния театър “Иван Вазов”. Авторите публикуват изследвания по напълно неизвестни досега източници, част от Националния архивен фонд.

Текст: Виолета Цветкова

000

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов