Точно две десетилетия закръгли Дамският литературен салон „Евгения Марс” – рожденият ден бе подобаващо отпразнуван в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Изкушени от писането интелектуалки се събраха и четоха свои стихове и разкази.

“Дамският литературен салон „Евгения Марс” дължи създаването си на една изключителна личност Делка Димитрова, дългогодишен редактор в литературния отдел на Радио София, изкуствовед и белетрист – разказва председателката на салона Божидара Цекова. – Преди 20 години тя е завладяна от мисълта да възобнови традицията на салоните от първата половина на ХХ век. Шест дами прегърнахме идеята, положихме началото през февруари 1996 г.  и вече две десетилетия тази малка формация от поетеси, белетристки, журналистки и пишещи актриси е оазис на духовност, на памет и творчество.”

Името на салона идва съвсем естествено, тъй като Лиляна Елмазова, снаха на Евгения Марс и жива връзка с миналото, е една от тях. Нещо повече – до скоро те провеждат сбирките си в нейния дом, запазен в елегантния вид, в който е бил през 30-те години на ХХ век, когато всеки четвъртък Евгения е събирала духовния елит на столицата. Там продължава да витае споменът за Иван Вазов, Димитър Шишманов, Стоян Михайловски, Цанко Церковски, маестро Атанасов, актьорите Адриана Будевска, Сава Огнянов и др.

“За съжаление, Делка Димитрова ни напусна и от 2004-а аз поех ръководството на салона – допълва Божидара Цекова. – През тези двадесет години издадохме десет алманаха „Капчуци на надеждата” и антологията „Ангели над покрива”, в която участват изтъкнати писатели, есеисти и богослови като Димитър Коруджиев, Калин Янакиев, Деян Енев и др. Личното творчество на дамите от салона надхвърля сто книги: романи, сборници с новели и разкази, стихосбирки, есета, хайку и редовно участие в периодичния печат. През годините на творчество израствахме като автори и самите ние.”

Сред дамите в литературния салон са Ангелина Дичева, Божидара Цекова, Ана Боянова, Крася Титянова, Катя Зографова, Кръстина Филипова, Ирина Александрова, Мара Чапанова, Мариана Кирова, Красимира Казанджиева, Радост Рачева, Александра Ивойлова, Анна-Мария Гюзелева, Надина Радева – всяка от тях е член на професионална организация на писатели, журналисти или преводачи.

“Гордеем се с множество награди от български и международни конкурси, включително в Анкона, Италия, и в Париж. Първенството държи Крася Титянова”, обобщава Цекова.

Особено ценна за салона е оценката на Министерството на културата, което присъжда сребърни отличия за принос в развитието на културата на Кръстена Филипова, Божидара Цекова и Ирина Александрова. Всички дами, последователки на Евгения Марс, често си припомнят нейте думи: „Задачата на българските писателки е да укрепват националното чувство у народа и да облагородяват душите; чрез поетични образи да действат за установяване на естетически вкус и обогатяване идейния свят на българина.” Но и допълват: “Ние сме си поставили и други задачи: опазване чистотата и красотата на словото и възкресяване паметта за големи творци като Мара Белчева, Яна Язова, Евгения Марс, Магда Петканова и др. По този начин ставаме мост между минало и настояще.”

Фотограф: Стефан Рангелов