Мултимедийният проект на доц. дфн Добринка Райнова за изучаване на азбуката и българския език бе представен снощи в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Разработената от авторката система е плод на дългогодишен труд в тази област. Целта е да се дава възможност на децата по най-лесния начин да усвояват нови знания за буквите и родния език.

Проектът е разработен в два модула и представлява система за начално ограмотяване. Първият модул е „Малките математици” – с помощта на приказки и карти за игра децата могат да научат десетичната система, както и да развият пространно мислене за форма и числа.

Вторият модул е озаглавен „Лесно пиша и чета с шарените кубчета”. Това е метод, който позволява на децата да развиват и обоготяват лингвистичния си опит още в най-ранна възраст. С него те придобиват умения да разпознават буквите, да ги свързват в сричкова система и с лекота се учат да четат.

Обучението под формата на игра създава интерес сред децата и те възприемат знанията, без да е необходимо да полагат извънредни усилия. А магията на приказките ги води към опознаване на света.

Доц. дфн Добринка Райнова е дългогодишен университетски преподавател и творческа личност с разностранни интереси. Пише стихове, рисува, изкушава се от журналистика и обществена дейност. От 2009 г. е член-кореспондент на Международната академия по българознание, иновации и култура. Разработената от нея образователна система е публикувана в книга благодарение на издателство “Атеа”.

Фотограф: Иван Добромиров