Какво свързва театрални ветерани като Емилия Цанкова и Никола Петков, председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев и министър Рашко Младенов с младия писател Димитър Калбуров и издателите от “Пощенска кутия за приказки” Гергана Турийска и Ясен Козев? Свързва ги представянето на книгата “Артисти със сребро в косите”, което събра снощи ценители на словото в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Поздрав към тях отправи директорът доц. д-р Красимира Александрова, а след това част от театралите забавляваха зрителите със своите лични истории през дългите години, посветени на театъра и киното.

„Поканен съм тук не като министър, а за да прочета един прекрасен текст на Валентин Ганев и малко да вляза в професията си”, пошегува се Рашко Младенов. А след това разсмя всички с няколко спомена на “актьора с контрабаса”, който по същото време имаше представление. Извън сценария министърът театрал разказа и личната си история за първото заснемане на видеофилм у нас в зората на 80-те години. Тъй като видеомагнитофонът по онова време бил огромен, а снимките се случвали в лека кола, Младенов трябвало сам да шофира, да си казва репликите и от време на време да се обръща към задната седалка и сам да пуска/включва апаратурата. Случката ще бъде включена в продължението на “Артисти със сребро в косите”.

“Енергичното старче”, както се самоиронизира режисьорът Никола Петков, пък направи приказна импровизация за създаването на артистичното издание, в която герои бяха и… библиотекарките. Той и Емилия Цанкова са съставители на томчето, в което откриваме текстове на Жоржета Чакърова, Емилия Радева, Гинка Станчева, Юлия Огнянова, Меглена Караламбова, Мария Стефанова Вели Чаушев, Ицко Финци, Димитър Стефанов, Иван Налбантов, Валентин Ганев, Христо Домусчиев, Георги Велчовски, Леон Даниел, проф. Любомир Тенев и др. Редактори са Корнелия Божанова и Елена Илиева.

“Докато четях тези текстове в сборника, през цялото време мислех за моите студенти първокурсници от НАТФИЗ. И си пожелах този сборник да стигне до тях. Защото той е особен учебник, справочник за всичко, което артистът може да преживее в театъра, превърнало живота му наистина в пълноценен”, е оценката на консултанта проф. Владко Мурдаров. Част от авторите на “Артисти със сребро в косите” снощи бяха гости на премиерата в НБКМ.

Текст: Виолета Цветкова

0

Фотограф: Иван Добромиров