Пространства във и пред Националната библиотека се превърнаха в снимачна площадка за специалния видеоклип с участието на дипломати от посолството на Република Полша в София. Верни на традицията, която поставиха през 2016-а с четене на Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър” като поздрав към всички българи за националния празник 3 март, в края на април Н.Пр. Кшищоф Краевски (в центъра на снимката), директорът на Полския институт Ярослав Годун, техните семейства и още представители на дипломатическата мисия избраха емблематични места в София, за да рецитират стихове на наши класици.

Дълго пазената тайна вече е разкрита и минифилмът вече може да се види в YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=WI7nvI8zpL4), както и в профилите на Полския институт в София във Фейсбук и Туитър. Зрителите ще бъдат наистина изненадани, тъй като всички участници са облечени в български народни носии и с истински респект рецитират “Родна реч” от Ран Босилек, “Върви, народе възродени” от Стоян Михайловски, “Татковина” от Петко Славейков, “Българският език” от Иван Вазов, “Родина” от П.К. Яворов и откъси от Паисиевата “История славянобългарска”.

“24 май е повод да се замислим за духовното и културно наследство, завещано от първите български учители – светите братя Кирил и Методий. Тяхната мисионерска дейност в края на ІХ в. има голямо значение за възникването и развитието на славянската писменост. Именно братята Кирил и Методий са автори на най-старата славянска азбука – глаголицата. Името на Кирил носи азбуката, която се използва и днес – кирилицата. През 1980 г. папа Йоан-Павел ІІ обяви братята Кирил и Методий за съпокровители на Европа”, отбелязват в своя публикация организаторите от Полския институт.

Идеята на полските дипломати бе подета и от колегите им от посолството на САЩ у нас. Техният клип, който от няколко дни печели многобройни почитатели в сайта на дипломатическата мисия и в YouTube (https://bg.usembassy.gov/bg/), бе заснет в началото на май пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека като съвместен проект със Сдружение „Азбукари”. Н. Пр. посланик Ерик Рубин (на снимката) и още петима представители на дипломатическата мисия четат пред камерата куплети от химна „Върви, народе възродени”. Клипът се излъчва и по Нова тв, а идеята на кампанията е да се популяризира любимата българска песен по света.

“Българи у нас и по света, имаме прекрасен и вълнуващ повод за радост и гордост – коментират от Сдружение “Азбукари”. – За първи път в съвременната ни история, посолството на една велика сила участва в съвместна инициатива, посветена на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Посолството на САЩ в София оценява, че българската писменост има огромна добавена стойност към културната еволюция на Европа. А химнът на този прекрасен и най-български празник е песента “Върви, народе възродени” по стиховете на Стоян Михайловски и музиката на Панайот Пипков.”

Благодарим на полските и американските дипломати за поздрава и прекрасното отношение към българската просвета и култура. Честит 24 май на всички радетели за опазването на българското слово!

Текст: Виолета Цветкова

diplomati-Polska

 

poslanikUSA

 

Снимките са предоставени от посолствата на Република Полша и САЩ в София