Президентът на Република България – г-н Румен Радев, бе гост на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Веднага след официалната церемония пред паметника на светите братя, организирана от Столичната община, държавният глава се срещна с директора доц. д-р Красимира Александрова. Тя бе негов гид при разглеждането на изложбата “Книги, посоки, публики”, открита на 11 май по повод патронния празник на НБКМ.

Вратите на Библиотеката останаха отворени в продължение на три часа за свободно посещение на граждани. Впечатлявяща беше гледката на няколко хиляди души, които заедно със своите деца чакаха търпеливо на опашка под дъжда, за да разгледат сградата и част от нейните богатства.

И млади, и възрастни се снимаха пред паната, разказващи за някои от най-ценните ръкописи и старопечатни книги, съхранявани във фондовете, както и пред витрините с ценни средновековни оригинали. Разгледаха и най-новите чуждестранни издания, обогатили колекциите ни през последните месеци, както и капсулата на времето, пазеща есета на хора на различна възраст с техните представи за света след 50 години. Много от посетителите останаха и за прожекцията на документалния филм “Пътят на буквите” на режисьорката Ралица Димитрова.

IMG_0655