Двете си годишни награди връчи снощи Съюзът на печатарската индустрия в България на традиционна церемония в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). За Печатар на годината бе обявен Венцислав Бичаков, управител на печатница “Алианс принт”, а призът за Търговец на годината отиде при Елка и Валентин Младенови, управители на “Принт лукс”. Отличниците получиха статуетка, миниреплика на оригиналната Гутенбегова преса, която се пази в музея на Йохан Гутенберг в Берлин.

Наградите на Съюза на печатарската индустрия в България бяха присъдени за 12-и път. Поздрав към специалистите в бранша отправиха зам.-директорът на НБКМ, доц. Антоанета Тотоманова, зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и Петър Кънев, председател на икономическата комисия в 44-ото Народно събрание и почетен председател на Съюза на печатарската индустрия.

Специално за събитието експерти от НБКМ подготвиха експозиция със средновековни издания. Гостите видяха “Четвероевангелие” (Търговище, 1512) на свещеноинок Макарий, което според експертите е в основата на печатарската традиция у нас, и “Абагар” (1651) на Филип Станиславов – първата печатна книга с новобългарски езикови елементи. Особен интерес предизвикаха “Часословец” (1566) – първата кига на първия български печатар Яков Крайков, отпечатана в наетата от него славянска печатница във Венеция, и последвалата я “Псалтир с последование” (1569). Гост на церемонията бе авторката на романа “Печатарят” Силвия Томова, която успя да върне спомена за незаслужено забравеното дело на Крайков.

Фотограф: Стефан Рангелов