Лауреатите от Националния литературен конкурс „Яна Язова” бяха основните участници в поредното издание на клуб „Писмена” на Националната библиотека. Наградените творби от десетте издания на конкурса са събрани в Сборник с разкази по повод 105-ата годишнина от рождението на забележителната писателка Яна Язова, родена в Лом през май 1912 г. Литературното състезание се организира ежегодно от Община Лом и Народно читалище „Постоянство 1856”.

Писателят Емил Андреев, също от град Лом и познат ни най-вече като автор на романа „Стъклената река” (награда на читателите за най-добър български роман през 2005 год.), представи сборника. Той изрази възхищението си от таланта на младите хора. Елеонора Бойчева и Любослава Христова прочетоха наградените си разкази, а Слав Петков, Яница Радева, Елена Немска, Златина Петкова и Анастасия Георгиева споделиха кое ги е провокирало да участват в конкурса.

Мая Кисьова – драматург, режисьор и актриса, заплени многобройната публика с откъс от авторския си спектакъл “Между ударите”. Той е посветен на Яна Язова и е игран от Кисьова през 2005 г. в Чешкия културен център.

Финалът, съвсем естествено, бе отреден на Петър Величков – литературен историк и изследовател на Яна Язова, благодарение на когото нейните неиздадени и заклеймени през 30-40-те години на миналия век книги днес стигат до читателите. Самият той през 2007 г. написва книга за Яна Язова с най-точното и красноречиво заглавие „Проклятието на дарбата”.

Виртуалните паметници на скулптора Спартак Дерменджиев – „Невъзможната любов” на Яна Язова и проф. Александър Балабанов, и филмът на Сиана Колибарова „Кой скри Яна Язова” допълниха представата ни за един достоен живот, завършил по изключително трагичен начин през август 1974 г.

Текст: Стефка Рангелова

Фотограф: Стефан Рангелов