Вицепрезидентът Илияна Йотова и главният прокурор Сотир Цацаров са новите носители на Годишните награди за Личен принос в лидерството на името на Стефан Стамболов, присъждани от 2009 г. насам от Института по лидерство към УниБИТ. Домакин на церемонията, предшестваща откриването на ХIII научна конференция по лидерство на тема “Лидерство и практики в управлението на системата за национална сигурност”, за пореден път бе Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ).

След получаването на наградата Илияна Йотова прочете благодарствено слово, в което се казва: „За мен днешната церемония не е обикновена, денят не е поредният, в който се връчват отличия. Отличието е за „личен лидерски принос към българската държавност” – пет думи, които са натоварени с чест, отговорност и патриотизъм. В името на България… Лидерството не е титла и не се получава от постове и конюнктура. Да си лидер означава да вдъхновяваш, да увличаш, да водиш хора след себе си. И те да искат да принадлежат към света, който създаваш… 21 век може да се окаже век на дефицитите – липса на големи, революционни идеи за развитието на човечеството, остър дефицит на личности визионери. Съвремието ни е пълно с авторитети, които управляват заради служебното си положение. Не е страшна бюрокрацията в институциите, страшна е бюрокрацията в мисленето и съзнанието. Истинският лидер не търси баланса между търсене и предлагане, не парафира закономерни решения, а рискува, дава своята картина за света със смели действия, познание и воля…

Поради неотложни ангажименти Сотир Цацаров не успя да присъства на церемонията, но изпрати писмено своите благодарности с думите: „… За мен е висока чест да получа тази награда… Съхраняването на държавността е от огромно значение за днешния свят.”

В приветствието си към лауреатите и гостите на форума директорът на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова подчерта: „В днешния напрегнат век, когато човечеството преживява сътресения в различни точки на планетата, темата за лидерството е изключително актуална и значима. Защото доброто разрешаване на глобални проблеми и излизането от тежки кризи не е възможно без истински лидери, без държавници с ясна представа за ситуациите и възможните изходи от нея, без хора водачи, които с енергията, с ерудицията и с личната си харизма умеят да увличат другите след себе си към дела за по-добро и смислено бъдеще (пълния текст можете да прочетете – ТУК).

Освен двете Годишни награди за Личен принос в лидерството на името на Стефан Стамболов, организаторите на събитието присъдиха още няколко отличия. Ген. о.з. Тодор Бояджиев бе удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза” на УниБИТ за “големия принос за интензивното развитие на международните контакти, за образователни заслуги и за утвърждаване на престижа на институцията”. Господата Уилиям Монтгомъри (САЩ), Михаил Богданов (Руска Федерация), Жолт Кохалми (Унгария) и Н.Пр. Павлос Апостолидис (Република Гърция) бяха наградени със званието „Почетен професор” на УниБИТ за заслугите им към висшето учебно заведение и “за установяване на ползотворно сътрудничество между УниБИТ и престижни образователни и научни институции в областта на националната сигурност и дипломацията”.

Фотограф: Иван Добромиров