Тясно се оказа Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” за премиерата на най-новата поетична книга на Добромир Банев “Любов до синьо” (издателство “Персей”). Многобройни почитатели на поета юрист, сред които артисти, певци, музиканти, поети и журналисти, се събраха, за да споделят романтичните му стихове в навечерието на Деня на влюбените.

Книгата беше представена от нейния редактор, поетесата Маргарита Петкова. “Толкова добре работим с Добри, че сглобихме книгата за един ден. Успях да поправя… две запетайки”, пошегува се авторката на “Болката отляво”. Както е известно, паралелно със самостоятелните си творчески изяви, двамата са и съавтори на книгите “Абсурдни времена”, “Абсурдни времена 2” и “Зад огледалото”.

Преди броени дни Добромир Банев закръгли 50 години. Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски”, работи в адвокатска кантора, а свободното си време посвещава на писането. Автор е също на стихосбирките “Еднакво различни” и “В понеделник ще е късно”, на многобройни публикации в периодичния печат. “Любов до синьо” е втората книга на поета, издадена от “Персей” след “Аз съм в другото такси” (2017). Издателят Пламен Тотев не скри желанието си да издаде и следващата му творба. А защо е “Любов до синьо”? Отговорът е в едноименното стихотворение:

 

Любов до синьо

Най-простите неща така болят!
Любов до синьо. Обич до припадък.
Въпроси като ситен дъжд валят.
Светът е полудял,
животът  – сладък.

Играем роли в евтин водевил,
където се намразваме до вечност.
Обноските ни предполагат стил,
изгубен със самата ни човечност.

Но именно в нелепата среда,
която припознаваме за своя,
крещим безумно между „не“ и „да“:
„Най-истинската истина
е моята.“

Въпроси като ситен дъжд валят.
Светът е полудял, животът – сладък.
Болят най-простите неща, болят!
Любов до синьо.
Живи – до припадък.

Фотограф: Иван Добромиров