ИЗЛОЖБА В НБКМ ОТКРИ ЧЕСТВАНИЯТА ЗА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ
Роденият преди 120 г. композитор е сред героите на новата книга „Есета” от акад. Стефан Лазаров

Изложбата „Снимки и спомени от кабинета на Владигеров” може да се разгледа до 18 март в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Тя бе открита вчера съвместно с Къщата музей „Панчо Владигеров” – София, и е посветена на 120-годишнината от рождението на именития композитор, диригент и музикален педагог (13 март 1899 – 8 септември 1978). Експозицията, представена от директора на музея Надя Сотирова, съдържа информационни фототабла, архивни документи, ръкописи и лични вещи на автора на рапсодия „Вардар”, операта „Цар Калоян”, балета „Легенда за езерото” и на много други знакови за музикалната ни история творби.

Паралелно с откриването на изложбата бе представена и книгата на акад. Стефан Лазаров „Есета”, включваща материали за 15 бележити културни дейци, сред които Панчо Владигеров, Александър Теодоров – Балан, Михаил Арнаудов, Стефан Младенов, Боян Пенев, Никола Михов, Тома Ст. Томов, Андрей Стоянов, Добрин Петков, Алексис Вайсенберг, Любомир Пипков, Стоян Джуджев, Марин Големинов, Дмитрий Шостакович и Ашер Хананел. Сборникът излиза на бял свят благодарение на музикалното издателство „Elm” на Ивайло Христов.

Авторът на „Есета” разкри подробности от творческия процес на създаване на книгата. Емоционалният разказ на акад. Лазаров прерасна в диалог с публиката, познаваща добре творчеството на Панчо Владигеров. Част от неговата музика („Три кратки пиеси”, оп. 64, посветени на Алексис Вайсенберг, „Пет силуета”, оп. 66, и „Ръченица” из „Четири пиеси”, оп. 65) прозвуча в изпълнение на пианиста Иван Керековски.

Двете събития в Библиотеката поставиха началото на софийските чествания на 120 г. от рождението на композитора. В Културния календар на София по този повод предстоят Тържественият концерт в Музикалната академия „Панчо Владигеров” на 13 март, премиерата на балета „Легенда за езерото” в Софийската опера на 15 март и Юбилейният концерт на Софийската филхармония с представяне на новата изложба на Къщата музей „Панчо Владигеров” – „Панчо Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век”, в зала „България” на 21 март.

Фотограф: Иван Добромиров

2019-03-06T13:21:59+00:00 06.03.2019|Събития|