Най-новият роман на акад. Алберт Лиханов – “Огледай се назад, или хроника на забравеното време” (издателство “За буквите”), събра почитатели на известния руски писател в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Авторът и гостите, сред които акад. Антон Дончев, Гергина Тончева и др., бяха поздравени от директора доц. д-р Красимира Александрова. Тя прочете и думи на преводача на книгата Румен Шомов, който в момента е извън България:

В своя последен, надявам се само засега, роман Алберт Анатолиевич Лиханов изгражда картината на живота след края на Втората световна война и смъртта на Сталин. В книгата има всичко – брьогеловско описание на следвоенната гара с тълпите желаещи да заминат на Север, с призрачните банди, ограбващи нощем спящите като мъртви от преумора хора, с целия безпорядък, сред който плахо се прокрадва надежда за един нов, по-добър и справедлив живот, с човешката доброта, солидарност и взаимопомощ, съпътстваща тези усилия (…) Лиханов е великолепен литературен играч, който умее да смесва боите – тъга и радост, удовлетворение и неудовлетворение, любов и раздяла, болка, обич и страст, смях и плач…

Доц. Александрова подари на госта луксозния албум “Съкровищница: 140 г. Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, а акад. Лиханов върна жеста с 10-томно издание, включващо богатото му литературно наследство.

Писателят отдавна е свързан с България. Освен че десетки негови произведения са преведени на български език, той е и съучредител и член на УС на Международната фондация “Св. св. Кирил и Методий”. За новия му роман говориха проф. Стоян Денчев, изпълнителният директор на МФ “Св. св. Кирил и Методий” Михаил Тачев, литературният критик Иван Гранитски, бившият министър на културата Георги Йорданов и др. Акад. Лиханов подари подписан от него екземпляр от “Огледай се назад, или хроника на забравеното време” на всички гости на литературната вечер.

Фотограф: Иван Добромиров