Сградата на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” бе огряна в зелени светлини в две поредни вечери (17 и 18 март) по повод Деня на св. Патрик – националния празник на Ирландия. Идеята е на ирландското посолство в София, което тази година избра и две знакови български сгради (НБКМ и НДК) за иницианивата Global Greening, която се осъществява от години по целия свят. Досега в зелено са осветявани Операта в Сидни, Айфеловата кула, египетските пирамиди, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро и др. Специално за празника в София пристигна ирландският министър на общинското развитие, природните ресурси и развитието на цифровите технологии Шон Кани, който наблюдава осветяването на двете емблематични здания в столицата. 

Посланикът на Република Ирландия Н. Пр. Майкъл Форбс сподели идеята си по време на свое гостуване неотдавна в Библиотеката. Той запозна зам.-директора Антоанета Тотоманова и представители на институцията с отбелязването на Деня на св. Патрик и кампанията Global Greening. “Зеленият цвят е символ и на националния ни празник, и на Ирландия, а инициативата позволява да бъде пресъздаден техният дух отвъд Дъблин чрез осветяване на прочути обекти като виенското колело в Лондон, Ниагарския водопад и реката в Чикаго, телевизионната кула в Берлин, Императорския театър във Виена и още редица други известни сгради по света”, отбеляза младият специалист по комуникации към посолството, Гергана Йовова.

По време на срещата бяха обсъдени и интересни бъдещи съвместни проекти на Библиотеката и посолството на Ирландия. В културния ни календар предстои да бъдат включени изложби и литературни четения, посветени на някои от най-популярните ирландски писатели и поети като Джеймс Джойс, Уилям Бътлър Йейтс, Джордж Бърнард Шоу.

Фотографии: Иван Добромиров и архив на Посолството на Ирландия в София