“Театърът в училище” бе темата на дискусията, организирана днес от Съюза на артистите в България в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Събитието е част от програмата на Софийския театрален салон, на който Библиотеката за поредна година е партньор.

Седмица преди Международния ден на театъра, 27 март, и връчването на наградите “Икар”, в библиотечната Класна стая се събраха председателят на САБ Христо Мутафчиев, актрисите Цветана Манева и Снежина Петрова, театроведът Гергана Пирозова, режисьорът Илко Ганев, представители на Министерството на образованието и науката, психолози, педагози и др. Всички се обединиха около идеята, че допълнителната квалификация на учителите и въвеждането на театрални средства в обучението в клас би помогнало за по-интересното преподаване и по-лесното възприемане на знания от учениците.

Снежина Петрова сподели опита си от кампанията “ClipClapTheatre”, проведена успешно сред деца от пловдивския квартал Столипиново – чрез игра с ръце например, те успяват да научат сложни реплики от древногръцката трагедия “Медея”. Цветана Манева припомни “Автобиографията” на Бранислав Нушич, в която учителят превръща обучението за планетите в своеобразен театър. “Претворяването на знанието отваря децата за него”, допълни именитата актриса. Всеки от присъстващите, включително представителят на НБКМ, представи личния си опит по темата. А Александър Трингов от МОН увери присъстващите, че има възможности за допълнителна квалификация на учителите.

Участниците в дискусията бяха поздравени от директора на Библиотеката. Освен за бъдещи съвместни събития, доц. д-р Красимира Александрова покани театралите и на софийската премиера на авторския спектакъл “Лета на кръстопът” на Елизабета Георгиев от Цариброд на 27 март от 15 часа в Централното фоайе на НБКМ.

Фотограф: Иван Добромиров