Международният ден на детската книга, отбелязван всяка година на рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен – 2 април, се превърна в повод за новата инициатива „Библиотекари четат детски български автори” в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В Зала „История на книгата” се събраха библиотекари и малки почитатели на книгите, за да почетат заедно и да нарисуват преживяното.

Акцент на събитието беше представянето на част от първата книга на 12-годишния Павел Алексиев – „Сладкомен”. Как изглежда Сладкомен? Ето как го описва Павел: „Цялото му лице беше от шоколад, а тялото – сладолед. Краката и ръцете му бяха от смесено сладко (боровинково, ягодово и бананово). Говореше на най-красивия език – езика на течния шоколад…”

Директорът на Националната библиотека, доц. д-р Красимира Александрова, поздрави участниците в инициативата, като изтъкна важността и ключовата роля на детската книга за стимулиране на въображението на най-малките. После всички – гости и библиотечни експерти – се опитаха да нарисуват илюстрации към бъдещия роман на Павел. Младият автор лично избра първите три, които обеща да включи в „Сладкомен”. Рисунките изобразяват кораби от шоколад, сладоледи, мечета с близалки, самия Сладкомен и др.

На финала участниците в инициативата на НБКМ прочетоха откъси от детски книги от фонда на библиотеката, написани от Борис Априлов, Ангел Каралийчев, Леда Милева и други автори. А всеки от гостите получи като подарък детски книжки.

Фотограф: Стефан Рангелов