БИБЛИОТЕКАРИ ЧЕТАТ БЪЛГАРСКИ ДЕТСКИ АВТОРИ
Новата инициатива на Националната библиотека бе посветена на Международния ден на детската книга

Международният ден на детската книга, отбелязван всяка година на рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен – 2 април, се превърна в повод за новата инициатива „Библиотекари четат детски български автори” в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В Зала „История на книгата” се събраха библиотекари и малки почитатели на книгите, за да почетат заедно и да нарисуват преживяното.

Акцент на събитието беше представянето на част от първата книга на 12-годишния Павел Алексиев – „Сладкомен”. Как изглежда Сладкомен? Ето как го описва Павел: „Цялото му лице беше от шоколад, а тялото – сладолед. Краката и ръцете му бяха от смесено сладко (боровинково, ягодово и бананово). Говореше на най-красивия език – езика на течния шоколад…”

Директорът на Националната библиотека, доц. д-р Красимира Александрова, поздрави участниците в инициативата, като изтъкна важността и ключовата роля на детската книга за стимулиране на въображението на най-малките. После всички – гости и библиотечни експерти – се опитаха да нарисуват илюстрации към бъдещия роман на Павел. Младият автор лично избра първите три, които обеща да включи в „Сладкомен”. Рисунките изобразяват кораби от шоколад, сладоледи, мечета с близалки, самия Сладкомен и др.

На финала участниците в инициативата на НБКМ прочетоха откъси от детски книги от фонда на библиотеката, написани от Борис Априлов, Ангел Каралийчев, Леда Милева и други автори. А всеки от гостите получи като подарък детски книжки.

Фотограф: Стефан Рангелов

 

 

2019-04-03T15:14:14+00:00 03.04.2019|Събития|