Десетки ценители на националната ни история и култура се наредиха сред първите посетители на изложбата „СОЗОПОЛ/АПОЛОНИЯ – ГРАД В СПИРАЛАТА НА ВЕЧНОСТТА” в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Тя бе открита снощи от директора доц. д-р Красимира Александрова, зам.-началника на Военно-географската служба полк. Христо Стаменов, Димитър Недев, директор на „Музейния център” в Созопол, и д-р Стефан Пейков от Международния търговски и културен център „ГЕОПАН”. Официалното събитие уважиха народни представители от Бургас и региона, дипломати, експерти в сферата на археологията и картографията, историци, журналисти и др. А днес потокът от хора, любопитни да видят изложбата, не спира от сутринта.

В продължение на месец Централното фоайе на сградата ще бъде дом за повече от 100 експоната от различни етапи в историческото развитие на древния черноморски град и копия на 20 уникални географски карти, част от които са от колекцията на Библиотеката. Изложбата е част от дългосрочен проект за събиране на картографски изображения на Аполония/Созопол по идея на покойния виден созополчанин проф. Божидар Димитров. Сега, вече в завършен вид, тя е обогатена и превърната в част от постоянната експозиция на създадения с негово участие Общински културен институт „Музеен център” – Созопол.

Посетителите в Библиотеката ще могат да видят изложбата, съчетаваща археология и картография, през погледа на нейните създатели д-р Стефан Пейков, Димитър Недев, подп. д-р Мариан Марков – главен инженер на Военно-географския център – Троян, и майор Дочо Николов – зам.-началник сектор „Полиграфия” в същата институция. Включени са непоказвани образци на българската военна картография – от създаването й до последното аерофотозаснемане на крайбрежието на Созопол, извършено през 2016 г. Това се прави за първи път със специалното разрешение на министъра на отбраната. Освен чрез картографските архиви, Военно-географската служба представя Созопол и с най-новата въведена в употреба от 1 януари 2019 г. Държавна топографска карта в мащаб 1:25 000, както и в карти, изработени по стандартите на НАТО в мащаби 1:50 000 и 1:250 000.

Изложбата е подредена в няколко модула, които очертават основните посоки на наличния картографски материал, на направените археологически проучвания и на перспективите пред издирването и съхраняването на културно-историческото наследство на Созопол: Модулите обхващат следните теми:

– Аполония в ранните картографски свидетелства;
– Аполония и началото на модерната европейска картография;
– Созопол в променената представа за Балканите и Черноморието;
– Созопол в европейските военно-административни представи за Балканите;
– Созопол преди и след Руско-турската война 1877–1878 г.;
– Созопол в картния фонд на Военно-географската служба и „ГЕОПАН”

На фона на картите и информационните табла в десет витрини са подредени археологическите находки (от керамика, метал, камък и др.), разкрити при проучвания на древна Аполония. Изключителен интерес предизвиква мраморният реликварий, разкрит през лятото на 2010 г. от екипа на проф. Казимир Попканстантинов. Според разчетените надписи, учените предполагат, че в ковчежето са били поставени мощи на св. Йоан Кръстител.

Екипът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” с радост включи експозицията „Созопол/Аполония – град в спиралата на вечността” в културния си календар за 2019 г. и прие да бъде неин домакин от 2 април до 2 май 2019 г. Както е известно, най-старият културен институт в България притежава богата колекция от карти и атласи (повече от 11 000 единици) и приема подобно събитие като своеобразно продължение на подготвената през 2018 г. от библиотечните ни експерти изложба „Европа в старите карти”.

Снимки: Стефан Рангелов, Николай Марков