Строителни работници от фирма „БИАД”-С вече започнаха дълго чакания основен ремонт на покрива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В края на 2018 г. фирмата спечели обществената поръчка, обявена от НБКМ, след като бяха осигурени общо 782 400 лева от страна на Министерския съвет и Министерството на културата. Проектът за ремонта е дело на Николай Борисов.

„Ремонтните дейности ще бъдат извършени върху обща площ от 948 кв. м – уточни на пресконференция днес доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека. – Предстои да бъде извършена подмяна на досегашното стъклено покритие на оберлихтите над Централното фоайе, три от читалните и част от работните помещения в Библиотеката, както и на 28 елемента (каменни пластики, всяка от които тежаща около 300 кг) от подпокривния корниз на сградата. Керемидите върху останалата част от покрива ще бъдат пренаредени, а счупените ще бъдат заменени със здрави. Няма да се ремонтира единствено малкият оберлихт над Заемното гише, който бе реновиран през 2017 г. след възникналия тогава инцидент в следствие на обилния снеговалеж.”

На журналистически въпрос дали отпуснатите финансови средства ще са достатъчни за ремонта, управителят на „БИАД”-С – Апостол Глосов, заяви: „Парите никога не стигат. Но ние сме съобразили бюджета с проект, който да се вмести в него и максимално да защити Националната библиотека и съхраняваното в нея книжовно богатство. Нека не забравяме, че сградата е национален паметник на културата, който се нуждае от цялостен ремонт. Първо обаче трябва да се ограничат течовете от покрива, иначе всякакви други строително-ремонтни дейности биха били обезсмислени. С този бюджет ще направим ремонт, който да издържи десетилетия.”

Проектантът Николай Борисов допълни, че сградата е строена преди повече от 60 години – период, когато качеството на строителството е било на много високо ниво. „Ако периодично са били отстранявани проблемите, днес картината щеше да бъде много по-различна”, уточни Борисов.

„Срокът за изпълнение на проекта за ремонт на покрива на Националната библиотека е 90 дни, но институцията няма да бъде затваряна и ще продължи да работи с читатели в обичайния си седмичен режим”, обяви доц. Александрова.

Фотограф: Стефан Рангелов, Николай Марков