ЗАПОЧНА ОСНОВНИЯТ РЕМОНТ НА ПОКРИВА НА БИБЛИОТЕКАТА
До 90 дни трябва да бъде изпълнен проектът, за който бяха отпуснати държавни средства на стойност 782 400 лева

Строителни работници от фирма „БИАД”-С вече започнаха дълго чакания основен ремонт на покрива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В края на 2018 г. фирмата спечели обществената поръчка, обявена от НБКМ, след като бяха осигурени общо 782 400 лева от страна на Министерския съвет и Министерството на културата. Проектът за ремонта е дело на Николай Борисов.

„Ремонтните дейности ще бъдат извършени върху обща площ от 948 кв. м – уточни на пресконференция днес доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека. – Предстои да бъде извършена подмяна на досегашното стъклено покритие на оберлихтите над Централното фоайе, три от читалните и част от работните помещения в Библиотеката, както и на 28 елемента (каменни пластики, всяка от които тежаща около 300 кг) от подпокривния корниз на сградата. Керемидите върху останалата част от покрива ще бъдат пренаредени, а счупените ще бъдат заменени със здрави. Няма да се ремонтира единствено малкият оберлихт над Заемното гише, който бе реновиран през 2017 г. след възникналия тогава инцидент в следствие на обилния снеговалеж.”

На журналистически въпрос дали отпуснатите финансови средства ще са достатъчни за ремонта, управителят на „БИАД”-С – Апостол Глосов, заяви: „Парите никога не стигат. Но ние сме съобразили бюджета с проект, който да се вмести в него и максимално да защити Националната библиотека и съхраняваното в нея книжовно богатство. Нека не забравяме, че сградата е национален паметник на културата, който се нуждае от цялостен ремонт. Първо обаче трябва да се ограничат течовете от покрива, иначе всякакви други строително-ремонтни дейности биха били обезсмислени. С този бюджет ще направим ремонт, който да издържи десетилетия.”

Проектантът Николай Борисов допълни, че сградата е строена преди повече от 60 години – период, когато качеството на строителството е било на много високо ниво. „Ако периодично са били отстранявани проблемите, днес картината щеше да бъде много по-различна”, уточни Борисов.

„Срокът за изпълнение на проекта за ремонт на покрива на Националната библиотека е 90 дни, но институцията няма да бъде затваряна и ще продължи да работи с читатели в обичайния си седмичен режим”, обяви доц. Александрова.

Фотограф: Стефан Рангелов, Николай Марков

 

 

2019-04-04T09:27:00+00:00 03.04.2019|Събития|