Новата книга на проф. Огнян Герджиков – „От всичко” (Издателско ателие „Аб”) събра в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий десетки приятели и почитатели на именития юрист и политик, председател на Народното събрание (2001–2005) и служебен министър-председател (2017) на Република България. В изданието са събрани стихове, разкази, критически статии с правна тематика, афоризми и други творби на дългогодишния преподавател по гражданско и търговско право в СУ „Св. Климент Охридски”. Художественото оформление на книгата е дело на известния художник Симеон Спиридонов.

Водещ на литературно-музикалната среща бе издателят Ана Боянова. Текстовете бяха представени от самия автор и от актьора Емил Калев и елегантно допълнени от италианска и испанска музика в изпълнение на самата Ана Боянова и Емил Калев. Поетът Недялко Йорданов прочете свои стихове, посветени на Огнян Герджиков, а композиторът Хайгашод Агасян изпя най-новата си авторска песен.

Шеговитите текстове и остроумията на проф. Герджиков предизвикаха искрения смях на публиката. А дългата опашка за автографи доказа уважението на гостите към автора. „От всичко” е шестата книга на юриста след автобиографичната „Аз не бях политик” (2015, Издателско ателие „Аб”) и поредица издания на правна тематика. А ако се питате за какво мечтае днес 73-годишният Огнян Герджиков, част от истината се крие в едно от неговите най-нови стихотворения:

 

ИСКАМ

 

Искам топъл sms
като топъл шоколад,
като топла детска длан,
за да се почувствам млад.
 
Искам цветен sms
като залез над море,
като есенни листа,
кат’ рисунка на дете.
 
Искам ведър sms
кат’ окъпано поле,
като утринна зора,
като образ на дете.
 
Искам слънчев sms
като пролетно небе,
като влюбена жена
и усмивка на дете.
Искам…!

Фотограф: Стефан Рангелов