ОХАНАМИ – традиционният за японците празник на цъфналите вишни, бе отбелязан с музика, икебана и чайна церемония в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Градината пред сградата на културната институция е сред ключовите места в София, където през 1999 г. са засадени дръвчета с красиви розови цветове (сакура), дар от проф. Сома и Токайския университет.

Вече 20 години оттогава Асоциацията на завършилите Токайския университет в България организира Фестивал на вишневите цветове „Оханами” (Дни на съзерцание на цъфтежа на вишните), който следва традицията на древния обичай и през XXI век. “Пролетното тържество в Библиотеката е символ на дългогодишните ни приятелски отношения с Япония, които намират израз в множество културни инициативи. Една от тях е именно “Оханами”, събрала ни отново в храма на българската книжовност и култура”, отбеляза в приветственото си слово доц. д-р Красимира Александрова, директор на НБКМ. Посланикът на Япония в София, Н.Пр. Масато Ватанабе, благодари на български език за доброто сътрудничество и подчерта, че през тази година предстоят редица прояви по повод дългогодишните дипломатически и културни взаимоотношения между България и Япония. А Биляна Станойлович, председател на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България, пожела на всички добро настроение и наслада от съзерцаването на цъфналите вишни пред Библиотеката.

Неизменен партньор при организирането на “Оханами” са Международната фондация “Св. св. Кирил и Методий”, както и талантите от Детския хор на БНР и 138 СОУ “Проф. Васил Златарски”, които изпълниха песни на японски и български език по време на празника в НБКМ. “Оханами” завърши с демонстрация от Клуба по чайна церемония “Урасенке”, а за красивата обстановка на вечерта се погрижиха дамите от Школата по икебана “Сога”.

 

Фотограф: Стефан Рангелов