Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ посрещна премиерата на първата книга за един от най-значимите майстори-дърворезбари на България Овагим Овагимян. Ани Пилибосян е автор на книгата за баща й, която най-напред излиза на френски език с представяне в Париж, където семейството й живее от дълги години. Българската премиера в София събра учениците на майстор Овагим, извънредния и пълномощен посланик на Република Армения в България Н. Пр. Армен Саргсян, Протойерей Кусан Хадавян, свещеник в Арменската църква в София, много общественици и хора на изкуството. Доцент Антоанета Тотоманова, заместник-директор на националната библиотека посрещна и приветства всички гости.

Авторът и дъщеря на майстора Ани Пилибосян, както и цялата фамилия Овагимян показаха пред софийска публика по време на премиерата на книгата дърворезби, бижута, албуми дело на майстор Овагим. Книгата проследява пътя на твореца, който преминава през паметния дървен барелеф на Цар Борис III, и до днес съхраняван в Рилската света обител, иконостаси, резбовани тавани. Мебелите изработени от Овагим Овагимян с инкрустации от седеф и сребро, са част от личния принос на майстора към българската школа по дърворезба през последните 100 години.

По време на софийската премиера на книгата в Националната библиотека дъщерята на майстора с гордост и благодарност заяви: „Постарах се да опиша как срещата на няколко култури, на важни събития от международен и личен характер са оформили уникалния артистичен стил на баща ми, непрекъснато пресъздаващ във всяка творба традиционни елементи от българската дърворезба, обогатени с иновативни решения, за да остави след себе си едно голямо културно наследство.“

Ани Пилибосян е и автор на филм за баща си Овагим Овагимян.

Снимки: Стефан Рангелов