В националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” можете да видите и чуете гласовете на Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Николай Гяуров и цяла плеяда от изключителни изпълнители, включени в изложбата  “Българският оперен мит”. 

Можете да я посетите до 13 октомври в централното фоайе на НБКМи да изгледате филма.

Изложбата „Българското оперно чудо” е с материали от Музикалния отдел на библиотеката и едноименната книга и филм на музиковеда д-р Магдалена Манолова, която представя своите произведения за шестима от нашите най-изявени български певци – Борис Христов, Райна Кабаиванска, Николай Гяуров, Анна Томова Синтова, Никола Гюзелев и Гена Димитрова.

„Борис Христов – човекът легенда….

Да се чуе и види Борис Христов, означава да се влезе в допир със самото величие. „Както се казва – слушал съм Шаляпин, така дълго ще се говори – слушал съм Борис Христов….” Така френският вестник „Льо Монд” оповестява през 1953 г. раждането на легендата Борис Христов в света на операта.

„Райна Кабаиванска – голямата трагичка. Родената примадона…

Райна Кабаиванска възкресява забравените светове на италианския Вееризъм. Вдъхва на познатите героини нов живот. Родена трагичка…. Тя умее да извайва с глас човешките страсти. 

„Неповторимата расова дарба на славяните, открита с гласовете на Шаляпин и Борис Христов продължи с появата на Николай Гяуров. С него се утвърди славянската басова легенда. Половин век Николай Гяуров създаваше своите Гяурови образи. Те завладяхя света на операта. 

„Анна Томова Синтова – примадоната със сърце,Моцартова и Щраусова икона…

Който види Анна Томова Синтова като Амелия в „Бал с маски”, като Тоска, Мадам Бътерфлай или МанонЛеско, едва ли може да си я представи като Маршалката, Ариадна, Елза или Елизабет. 

„Никола Гюзелев – гласът му се разгръща в съзвездие от скъпоценни камъни. Съзвездие от 70 образа създава българският бас за четири десетилетия на най- големите световни сцени. Надарен с ярък драматичен темперамент и с изявена актьорска индивидуалност… 

„… Горещото лято на 1983 г. Арена ди Верона и Гена Димитрова в грандиозния спектакъл на операта „Турандот”… ” Летописът на този най- голям открит оперен театър разказва: „Гена Димитрова е открита точно тук, във Верона с „Джоконда”. Завладяна по- късно с „Набуко” и „Макбет”, сега тя ни плени със своята Турандот, която няма равна на себе си. Гена Димитрова притежава глас, който като че ли е създаден за Арена ди Верона. Тя пробива огромния оркестър и хор и превръща спектакъла в триумф на гласовата мощ. Тук, във Верона, тя е имала своите звездни мигове, с които се е прочула и самата Арена…” ”

Витрините с материалите за всеки един от тези велики българи допълват картината на „Българското оперно чудо”. Тези книги, грамофонни плочи и компактдискове са безценната българска съкровищница, която ще предадем на идните поколения и е достъпна за всички ползватели на Националната библиотека.

Заповядайте!

Снимки: Стефан Рангелов