Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” бе домакин на представянето на мащабния и енциклопедичен труд на архитект Димитър Върбанов, наречен Partitura Mundi.

            Графичната хронология на историческото и културно развитие на света е уникално изследване, писано в периода от 1974 до 1982 година и обхваща информация, датираща от Големия взрив до началото на 20-ти век. В линейна графична форма – в карта дълга 5 метра и с 5 подлистника, е представена историята на света. Това позволява да бъде направена справка за значими събития от даден период.

            Partitura mundi е идея, която се заражда в съзнанието на архитекта подобно на един музикален оркестър и синхронното звучене на всички инструменти в него. Димитър Върбанов е работил като заместващ цигулар във великотърновския театър и като помощник на диригента на хор “Царевец” маестро Върбан Рангелов. Затова присъстващите на събитието чуха изпълнение на Бревал, Дует №3 за цигулка и виолончело в изпълнение на младите таланти Теодора Атанасова и Милен Максимов.

            Представянето на този изключителен труд, без аналог в България беше направено от внука на арх. Димитър Върбанов, който носи името на дядо си, личния му приятел адвокат Йордан Минчев и историка Евгени Коев. Датата на представянето – 14 февруари, също не бе избрана случайно, тя е рожденната дата на архитекта. Присъстващите на премиерата видяха и филм за арх. Върбанов, специално предоставен от Българската национална телевизия.

            37 години след завършването на този труд, наследниците на Димитър Върбанов успяват да издадат книгата в тираж 100 броя, като половината от тях са дарени на различни институции. В момента екип учени разработва електронна версия на Partitura Mundi, допълнена с още информация.

Фотограф: Иван Добромиров