На 26 февруари 2020 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се състоя Втората тържествена церемония „Дарител на годината“. Сред официалните гости на събитието бяха посланици и дипломати от Украйна, Ирак, Палестина и Северна Македония, членове на Обществения съвет на Националната библиотека, български интелектуалци, преподаватели, дарители и осиновители на книги.

Директорът на Националната библиотека, доц. Красимира Александрова, приветства гостите и отбеляза в словото си “Днес повече от всякога вярваме, че дарителството е вътрешно присъща потребност за всеки българин. Дарителството е в основата на учредяването на много културни и просветни институции у нас. Библиотеката пази тези традиции,  води регистър на благотворителните жестове на бележити личности, общественици, родолюбци.“

Деветима дарители бяха отличени за 2019 година с грамота и плакет, тържествено връчени на годишната церемония от доц. Александрова.

Нашите дарители са хора от различни обществени и професионални сфери, а общото между тях е родолюбивото спомоществователство за храма на книгите и дом на знанието – Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Наградени бяха проф. Иван Гаврилов, д-р Стефан Пейков, проф. д-р Таня Тодорова, ЧОУ „Меридиан 22“, Люба Косева, УниКредит Булбанк, Георги Крумов, Кирил Вълчев, Фондация „Българо-американски мостове за общение“.

Наградата на изтъкнатия професор онколог Иван Гаврилов, прие д-р Ваня Митова, която с вълнение отправи към аудиторията думи на благодарност в стихове, от името на професора

„Добрите хора могат да прощават,
Не само с думи, но и със сърце.
Каквото имат винаги раздават…“

От името на дългогодишния дарител д-р Стефан Пейков наградата прие дъщеря му Мила Пейкова. Следващата грамота получи проф. д-р Таня Тодорова от УниБИТ, която изрази увереността си, че направеното досега е само началото на сътрудничество с Националната библиотека, на полза роду.

Грамота и плакет от името на частното училище „Меридиан 22“ прие Камелия Великова. Люба Косева, проектант, посветила много часове доброволен труд на библиотеката, прие с голямо вълнение наградата в ръце.  Отличието на УниКредит Булбанк получи Екатерина Анчева, старши мениджър „Комуникации и корпоративна култура“, която подчерта важността на книгите в живота на всеки един от нас и благодари за това, че подкрепата на банката е оценена.

Почетният консул на Република Чили в България Георги Крумов, също беше удостоен с отличие, като дарител и приятел на Националната библиотека. Неговият плакет и грамота прие Андрес Сааведра, секретар на Почетното консулство на Република Чили у нас. Г-н Сааведра изрази надеждите си, че и занапред ще се намерят сили, които да изграждат мостове „между нашите страни, нашите народи, които са макар далечни, но всъщност са много близки“.

Кирил Вълчев журналист от „Дарик“ радио и член на Обществения съвет на библиотеката благодари за  плакета и грамотата и заяви, че приема отличието с чувство за дълг, защото „българите сме в дълг на националната библиотека поне от средата на миналия век, когато сме я оставили недовършена. Библиотеката не е достроена, както знаете, и тя отдавана е тясна за книгите и за националното богатство на България.“Кирил Вълчев шеговито, но убедително каза, че ще закачи грамотата на стената, когато е факт или разширението, или една нова модерна сграда на Националната библиотека.

Финалната награда получи Фондация „Българо-американски мостове за общение“. Даниела Беличовска и Радослав Илиев са дарители и осиновители на вестник „Родолюбец“ по програмата „Осинови книга“. Господин Илиев с благодарност се обърна към Националната библиотека с думите „… признанието, което получаваме показва, че българският дух е жив“. „Тази признателност“, продължи той, „е както за основателите на фондацията, обикновени български граждани, така и за целия екип на библиотеката, за всички, които работят тук за съхраняването на нашето културно и духовно наследство“.

Изпълненията на младия цигулар Георги Райчев, ученик от Музикалното училище, бяха още един жест на благодарност към всички дарители на Националната библиотека  „Св. св. Кирил и Методий“ и отличените с особен принос по време на Втората церемония „Дарител на годината“ 2019-та.

Фотограф: Иван Добромиров