Кой казва, че българите не тачат националните си светини и герои; че не знаят корените си и не зачитат историята си; че младите не се интересуват от миналото ни и че родителите не учат децата си на родолюбие? Не е вярно, българите само учат, знаят и зачитат, а и обичат завещаното от светлите умове на България. Доказа го интересът на хилядите посетители в Деня на отворените врати, обявен от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). На 16 юли, неделя, в продължение на пет часа не спря потокът от хора, които дойдоха, за да се поклонят пред паметта на Васил Левски в навечерието на 180-годишнината от неговото рождение.

От 2-3-годишни деца върху раменете на своите татковци до дами и господа на завидна възраст – всички чакаха търпеливо на опашка пред витрината, в която бе изложен личният бележник от последните години на Апостола. Трогателни бяха гледките на плачещи пред светинята възрастни хора и повдигащи се на пръсти малчугани, които искаха да видят и сами да снимат тефтерчето. Изключителен бе и интересът пред екраните, на които се “разлистваше” дигиталната версия на бележника, както и към трите изложби за Левски и неговото дело, разположени в Централното фоайе и Западното крило на НБКМ.

Специални поздравителни адреси за Деня на отворените врати и събитията в Библиотеката изпратиха президентът, премиерът и министърът на културата на Република България. “Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето… Всеки ред и всяка дума от достигналите до нас писма и документи на Апостола са равносилни на светини, защото са съкровен знак на светлия ум, характер и мечти, които спасиха свободата на духа и постигнаха силата на държавността ни”, отбелязва г-н Румен Радев. “Васил Левски остава символ на абсолютната безкористност и саможертва в името на свободата и за установяването на чиста и свята република. Всеки досег до него е още един стимул да бъдем по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си България да върви напред”, пише г-н Бойко Борисов. “Дяконът е виждал бъдещето на страната ни като “демократична репулика”, която е “храм на истината и правата свобода”. Със своята саможертва Левски ни научи, че промяната започва от умовете и сърцата. И ние сме длъжни да помним този урок”, завършва поздрава си г-н Боил Банов.

Сред гостите на събитието бяха писателят акад. Антон Дончев, ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет “Васил Левски, учени и представителите на държавни институции.

“Левски е достойнството на България – каза по време на офицалното откриване акд. Антон Дончев, който представи новото издание на биографията Левски, написана от Захарий Стоянов. – Достойнството е гръбнакът на личността и на обществото. Помага ни да стоим с изправени чела… Защо са тръгвали да умират хора като Васил Левски? Заради достойнството. А Левски ни учи какво е човешко достойнство, учи ни какво е човешка личност. Захарий Стоянов пръв обръща очите на българите към Апостола с малката си книжка “Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му”. На нас ни изглежда странно, но ако този човек не беше написал тази биография и една статия преди това, Иван Вазов нямаше да се стресне и да създаде “Епопея на забравените” с най-хубавата поема за Дякона… Левски е с нас. Той е клада, която ще продължи да гори, само ако я хвърляме в нея нашите помисли, нашите желания, нашата чистота. Защото Левски казва, че нищо добро не може да бъде направено, ако нямаме чисто сърце и чисти ръце.” След това академикът и автор на “Време разделно” бе обграден от медии и десетки почитатели, които искаха да чуят още от мъдрите му слова и да получат автографи.

По време на официалното откриване директорът доц. д-р Красимира Александрова подчерта усилията и огромното желание, с което екипът на НБКМ и партньорите от Министерството на културата, СУ “Св. Климент Охридски”, УНИБИТ, НИМ и Националния военноисторически музей работиха за съвместната експозиция “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”. Благодари и на Христо Михайлов, приятел на Библиотеката, председател на Айкидо общество “Обелиск” и вдъхновител на целия проект за разработване на сайт, дигитализиране на тефтерчето и създаване на негова мобилна версия със свободен достъп през смартфони. Специални благодарности от доц. Александрова получиха реализаторите на проекта, момчетата от частна охранителна фирма, които в продължение на пет часа безвъзмездно охраняваха витрината с оригиналното Тефтерче на Левски, и хилядите посетители в НБКМ, които тихо, без излишно напрежение и видим респект уважиха паметното събитие.

Двете документални експозиции “Посветен на отечеството” и “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили” и изложбата с книги за Левски от различни периоди на литературната ни история ще останат отворени до края на месеца. Дотогава върху монитор във фоайето гостите в НБКМ ще могат да разглеждат и дигиталната версия на личния бележник на Апостола. Всички вече имат достъп до нея в интернет сайта на Националната библиотека.

Текст: Виолета Цветкова