На 11 май – денят на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, патронен празник на Библиотеката и професионален празник на библиотечните и информационни специалисти, традиционно бяха поднесени цветя на паметника на светите братя.

Библиотеката беше домакин на Националния онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките”.  В своето обръщение към участниците доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, отбеляза, че настоящата ситуация е неочаквана и стресираща и е безпрецедентна в историята на библиотеките. „Самият факт, че на линия са 63-ма участници, е показателен, че интересът към темата е огромен. Трябваше да се пренастроим към различните условия на работа и в тези два месеца с общи усилия е постигнато не малко“, подчерта доц. д-р Александрова.

Поздравителни адреси изпратиха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов, народният представител и член на Комисията по култура и медии Емилия Милкова.

Заместник-директорът на Националната библиотека д-р Ваня Аврамова сподели пред участниците във форума: „Днес, когато светът е обхванат от  пандемията и хората са в изолация, библиотеките са изправени пред изключително голямо предизвикателство“. Националната библиотека се адаптира с онлайн електронни услуги, виртуални изложби и нови онлайн рубрики.

В дистанционната среща с доклади и изказвания се включиха представители на регионалните и читалищни библиотеки и сродни институции от цялата страна. Те споделиха своя опит, проблеми и предизвикателства при работата с библиотечно-информационни инфраструктури и предоставяне на услуги от разстояние за потребителите в карантинния период. Интересен акцент постави доц. Милена Добрева-Макферсон, чийто доклад разгледа отговора на библиотечния сектор в Катар на социалната изолация по време на пандемията от COVID-19. Радка Калчева, директор на РБ „Пенчо Славейков“, Варна, разказа за онлайн Маратона на четящите хора, а Силвия Найденова от Централната библиотека на БАН подчерта, че създаването на информационно и научно-културно пространство е най-важната задача на библиотеките.

В обобщение доц. д-р Александрова каза, че данните, предоставени от всички библиотеки, са впечатляващи и че това е само първата ни онлайн среща за обмяна на опит в предоставянето на библиотечно-информационни услуги в условията на пандемия.