Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” доц. д-р Красимира Александрова, зам.-директорът д-р Ваня Аврамова и библиотечни експерти участваха в тържество, част от поредицата събития, организирани от Учебния комплекс „Джани РоДари“ в чест на 100-годишнината от рождението на световноизвестия италиански педагог и писател и 20 години от създаването на Учебния комплекс, който носи името му.

В тържествената зала Националната библиотека представи изложба с 28 творби на Джани Родари от фондовете си, сред които първото издание на български език на известния роман „Приключенията на Лукчо” (1953 г.) с използвани илюстрации от художника Раул Вердини от италианското издание, романа „Пътешествието на Синята стрела”, издаден през 1954 г., преведен в България от Никола Иванов и издаден 1960 г. с художник Хосе Санча, „Продавач на надежда”, стихотворения за деца в превод от италиански на Валери Петров и други книги.

Деца от цялата страна, включително и възпитаници на Комплекса получиха награди за участието си в Националния конкурс за детско творчество, посветен на годишнината. Председателят на журито за литературно творчество, писателят Георги Господинов връчи наградите на спечелилите, а скулпторът Стефан Стефанов връчи призовете за рисунка.

От името на Националната библиотека, доц. д-р Красимира Александрова дари победителите в конкурса за литературно творчество с дигитализираните копия на тефтерчетата на Левски, Ботев и Раковски. За първи път беше показано и подарено най-новото дигитализирано първо издание на „Под игото“ от 1894 г. с илюстрации от него, което стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата. То е изработено и ще бъде популяризирано по време на Вазовите чествани, посветени на 170 години от рождението на Иван Вазов, организирани от Националната библиотека.