С изложбите „Певец на две епохи” с подбрани издания на Вазови творби и оригинални документи от фондовете на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) и „Българийо, аз всичко тебе дадох“, предоставена от Националния литературен музей беше сложено началото на Вазовите чествания по случай 170 години от рождението на поета.

„Няма по-подходящо място за честване на Патриарха на българската литература в храма на книжовността, в Националната библиотека”, изтъкна доц. д-р Красимира Александрова, директор на НБКМ. Тя отбеляза в тържественото си слово, „Имаме още една изненада. Днес вие можете в тези витрини да видите две нови уникални издания на Вазовото творчество. Първото е електронното издание на „Под игото” от 1894 г., заедно с картички на 25-те оригинални илюстрации и фототипното издание на романа.“

 „Вазов ни даде отправната точка за доброто и злото, за истината и вярата, за героизъм и предателство. Неговите образи се превърнаха в имена за малодушие, но и за благородство, за примиренчество, но и за символ на жертвоготовност“ изтъкна вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на честванията.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева подчерта в приветствието си „Убедена съм, че Вазовото слово тази година ще звучи още по-отчетливо във всеки български град и може би във всеки български дом.“  Министерството на културата подкрепи финансово проектите за Вазовите чествания – уникалното електронно издание на “Под игото”, както и изложбата на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох“.

На тържеството присъстваха директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, кметът на Сопот Деян Дойнов, ректорът на УниБИТ проф. Ирена Петева и председателят на Общото събрание проф. Стоян Денчев и членове на Обществения съвет на Библиотеката.

Централно място в експозицията „Певец на две епохи“, която може да бъде видяна до 7 август в Централното фоайе на НБКМ, заема оригиналът на първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г. Присъстващите имаха възможност да видят още стихотворения, мемориални очерци и пиеси на автора в оригинал, фотографии, преводи и оригинални документи, свързани с творчеството на Иван Вазов, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Адвокат Петя Мургова, член на Обществения съвет на библиотеката стана осиновител  на първото издание на „Под игото“ 1894 г., по програмата „Осинови книга“ на НБКМ. Заедно с  Интеракт клуб „София Тангра“ към Първа английска езикова гимназия, осиновители на  „Драски и шарки. Очерки из столичния живот. Ч. 1 – 2. София, 1893-1895“ на Иван Вазов, получиха грамоти за направените даренията, с които е извършена реставрацията на документите.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ Ви уведомява, че изложбата по случай 170 години от рождението на Иван Вазов може да бъде видяна до 7 август 2020 г. включително. Заповядайте от 9:30 ч. до 17:00 ч. от понеделник до петък при спазване на всички необходими противоепидемични мерки. Носенето на маска е задължително!

Фотограф: Стефан Рангелов