Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза 9 юли с дълбока признателност към живота и творчеството на народния поет Иван Вазов в чест на 170 години от неговото рождение. Присъствието на млади хора и деца с техните родители по време на кулминацията на тържествените Вазови чествания пред сградата на Библиотеката, ни прави горди, че силата на посланията на Патриарха на българската литература са валидни и днес.

Видео мапингът „Вазов – живот чрез творчество“ предизвика овации и възгласи. С подбрани текстове от творчеството на Вазов – от романи, стихотворения, пътеписи и речи, беше проследен в хронология неговият живот. На специалния екран във формата на книга оживяха сцени от живота и творчеството му чрез фотографии и илюстрации от фондовете на Библиотеката, а актьорът Владимир Зомбори от Малък градски театър зад канала  „влезе“ в ролята на Иван Вазов и озвучи текстовете.

Тържеството започна с концерт на Дамския хор „Морфова-Прокопова“ с диригент доц. д-р Илия Граматиков и обичаното и популярно песнопение „Достойно есть“ по музика на известния български композитор, музиковед и преподавател по църковно пеене Петър Динев. В чест на Вазов хорът изпълни фолклорни и песни от български композитори.

Изложбата с илюстрации от първото издание на романа (1894) „Зад кулисите на „Под игото“ вече е подредена в градинката пред Библиотеката. Тя предизвиква интереса на много хора през целия ден.

В храма на книжовността, в Националната библиотека ние грижливо съхраняваме десетки Вазови оригинали  на стихотворения, мемориални очерци,  пиеси, фотографии, преводи. Безспорно  един от най-ценните документи за българската памет, духовност и книжовност  е оригиналът на първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г. В оригинал той може да бъде видян в Централното фоайе на Библиотеката.

За 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ издаде „Под игото“ във формата на електронна книга и фототипно издание.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ благодари на Министерството на културата и на всички свои спомоществователи, които подкрепиха проектите за Вазовите чествания.

Фотогалерия

Фотограф: Иван Добромиров