Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) взе участие във видеоконференция, инициирана от Мурманската научна библиотека, посветена на Деня на славянската писменост и култура и в чест на 30-годишнината от откриването на паметника на светите братя Кирил и Методий в най-северната точка на света – Мурманск.  

По време на конференцията НБКМ представи своите проекти,  новите онлайн изложби и събития, свързани с честването на 24 май в условията на световната пандемия Covid-19. Голям интерес предизвика  3D  мапинг шоуто “Словото българско”,  специално изработено от Библиотеката и посветено на Деня на славянската писменост и българската култура.

Участниците във видеоконференцията  от  България, Словения, Москва, Мурманска област и др.  коментираха възможността за общославянски проект посветен на кирилицата и делото на първоучителите Кирил и Методий.  Идеята за проекта вече е подкрепена от Руската православна църква. Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”  получи покана през ноември тази година да се включи в обсъждане на сътрудничеството по този общославянски проект.