Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза с голяма почит 90-та годишнина от рождението на живия класик на българската литература Антон Дончев. Тържеството бе част от поредицата събития, организирани в чест на големия писател от Инициативен комитет и под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

Антон Дончев получи почетния знак на Библиотеката и специален дар – албум със снимки „Антон Дончев в Националната библиотека“, както и официална библиографска справка „Книги на акад. Антон Дончев, предоставени в чуждестранни библиотеки чрез международния книгообмен на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

В словото си към писателя доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека посочи, че „за да бъде осмислен феноменалният успех на романа, всеки от нас трябва да се потопи във времето, описано в него, и най-вече да направи опит да се доближи до света на автора му. Величието на неговите герои е в това, че те знаят тайната на човека, на осъзнатата вътрешна свобода и безсмъртната и неподчинима душа“.

Доц. Александрова разказа пред гостите как авторът на „Време разделно“ преминава през изключително разтърсващи и митични преживявания. Тя направи достояние на публиката вълнуващи подробности, които е имала възможността на поредица от срещи да научи от самия Антон Дончев за романа, за живота, за философията на живота и оцени това като „изключително ценно и полезно“.

„Акад. Антон Дончев е българският покорител на словото, затова той ще пребъде, ще го четат поколенията след нас. А ние всички имаме едно задължение – да продължим диалога и философския размисъл за разделното време. Дали ще можем да преодолеем разделението помежду ни и в душите ни, или това ще остане само блян“. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова, патрон на честванията, се обърна към всички присъстващи.

„Приятели, не мислех, че чак толкова ще се развълнувам, но като видях, особено преводите, толкова много хора се върнаха в спомените ми…“ – с тези емоционални думи големият писател се обърна към гостите в залата и допълни „Всяка от тези книги е една врата към една държава и към сърцата на хората, които живеят в тази държава“.

„Богомилите, когато хората още са можели да говорят с Бог, питат Бог: „Кои сме ние, хората, какво правим тук, от къде сме дошли, къде отиваме?“. Бог им отговаря: „Направих хората от светлина и от мрак. Показах им два пътя – един на ляво и един на дясно. Пътят на доброто, на светлината и пътят на мрака и на злото. Изборът е твой“, заключи философски Антон Дончев.

Изложбата в Централното фоайе предизвика интереса на гостите с композиционната си идея да представи творчеството на твореца чрез духа на неговото слово и магическата атмосфера на произведенията му. Акценти в експозицията са най-известният му роман „Време разделно“, ръкописът, както и първото факсимилно издание на неговата чернова.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 октомври 2020 г.

Фотогалерия

Фотограф: Иван Добромиров