На 1 октомври 2020 г. по традиция Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) откри официално новата учебна година пред сградата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, която е и първият дом за Библиотекарския институт у нас. Тази година е празнична за висшето училище – навършват се 70 години от основаването му.

Облечени в тоги, 250 първокурсници заедно със своите преподаватели и много гости изпълниха пространството около паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. На тържеството присъстваха изтъкнати личности, като журналистката Валерия Велева, телевизионният водещ Ники Кънчев, негово преосвещенство Тивериополският епископ Тихон, председателят на Комисията по култура към Народното събрание Вежди Рашидов, председателката на Съюза на българските учители Янка Такева, художникът Павел Митков, певецът Илия Луков и мнозина други ректори на висши училища, общественици и учени.

Официалната церемония откри председателят на Общото събрание и ректор на УниБИТ (2002 – 2018) проф. Стоян Денчев, който покани за водосвет и молитва отец Тихон, а Църковният хор при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ поздрави присъстващите с две песнопения.

Ректорът и заместник-ректорите, също облечени в тоги, поднесоха цветя на паметника на светите равноапостоли в знак на признателност.

Проф. дн Ирена Петева – ректор на УниБИТ – подчерта, че Университетът посреща първокурсници за 70-ти път. „Стараем се да осигурим модерна и високотехнологична среда за младите хора Най-голямата ни награда е пълноценната реализация на нашите студенти и докторанти. […] Мисията ни е да възпитаваме. Университетът е общност, Университетът е институция“. С тези думи проф. Петева сложи начало на празника. Тя изказа и своята специална благодарност към проф. Денчев.

УниБИТ получи много поздравителни адреси – от кмета Йорданка Фандъкова, от министъра на образованието Красимир Вълчев, от Деница Сачева – министър на труда и социалната политика, от валията на Одрин Екрем Джаналп и др.

От името на първокурсниците слово произнесе студентката Ивана Николова, а Вежди Рашидов сподели, че духът на познанието съпътства Университета през всичките години. „УниБИТ е университет на книгата и новите технологии“, подчерта той.

Д-р Янка Такева отбеляза: „От Вашия университет излизат най-добрите библиотекари. Тук, във Вашия университет, разчитаме на сигурността за живота си“.

Доц. Красимира Александрова – директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – пожела на студентите: „Добре дошли на територията на словото и на знанието. Това е Вашият дом, където ще получите знания и квалификация!“.

За спомен от събитието всички присъстващи получиха като подарък чадъри с българския трикольор, които гостите по традиция разтвориха под звуците на песента „Топъл дъжд“ на Силвия Кацарова.

Тържеството завърши  с „Многая лета“ отново в изпълнение на Църковния хор.