Изтъкнатият лекар и писател проф. Златимир Коларов направи премиерата на второто издание на романа си „Illusio Magna“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. По книгата е заснет и филмът „Пепел върху слънцето“, чиято кинопремиера е на 30 октомври 2020 г.

Директорът на Библиотеката доц. д-р Красимира Александрова поздрави проф. Коларов и изрази задоволството си, че представянето на книгата се провежда в храма на книжовността, единствен и уникален, защото е различен.

Актрисата и изпълнителка на главната роля във филма Силвия Петкова и авторът прочетоха откъси от книгата. Проф. Коларов с удоволствие разказа пред присъстващите как се е родил романът – от разказ на неговия баща. „И така във времето се градеше романът – от второто издание може би минаха 40 години. Сега няма да го пипам повече, защото пак ще му намеря кусури. Съвършенството е безкрайно, но не трябва заради съвършенството да жертваме бъдещите си  книги“, с чувство за хумор сподели писателят.

Д-р Анжела Димчева – литературен критик, подчерта: „Златимир Коларов е надникнал дълбоко в сферата на психоанализата. Той периодично отваря и затваря различни жизненоважни теми – любовта, егоизмът, вината, професионализмът като рутина, талантът и реализирането му, сексът, страданието, насилието, самодоволството и страхът. Всичко това е втъкано в една завидна поетическа обрисовка… Много са морално-философските дилеми, които занимават писателското аз на Златимир Коларов, но една от тях е дала превес на финалните страници на книгата – не красотата, а добротата ще спаси света“.

Музикантите Славчо Николов и Атанас Пенев от група „БТР“ допринесоха със своите изпълнения от саундтрака на филма за неповторимата атмосфера на емоционалната вечер.

Фотогалерия