В момента ние получаваме санкция от една по-висша инстанция за собственото си поведение 

Доц. д-р Добрин Василев завършва медицина през 1998 година. Защитава докторска степен във Варшавската медицинска академия през 2009 година. Има дългогодишен опит в лечението на пациенти, инвазивната диагностика и терапия в областта на кардиологията. От 2014 г. е началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска”. Клиниката е една от най-големите в страната, а през 2018 и 2020 г. получават награда за две клинични проучвания от Американска сърдечна асоциация (American Heart Association). През април тази година пред Zdrave.net той предупреди, че е малко вероятно COVID-19 да се самоограничи. „Така нареченият SARS-Cov-2 е букет от коронавируси, това не е един единствен вирус. Има различни вариации в него. Много е важно, което от тях ще ни удари, какво ни удря. Вирусът може да мутира в положителна, но може и отрицателна посока. Но не може да се разчита на топлото време, за да се ограничи инфекцията. Тя просто малко ще се забави, не предотврати“, каза тогава той.

Доц. Василев, това, за което предупреждавахте от март месец насам във връзка с COVID-19, до голяма степен вече се случва сега. Каква е причината след толкова месеци с ниска заболеваемост, да ни „удари“ вирусът толкова тежко?

Предният път „отървахме кожата“ благодарение на локдауна. Това е като ваксините. Когато действат, всички казват, че няма смисъл от тях, защото сме защитени. Всъщност предишния локдаун, с изключение на КПП-тата, беше направен по много разумен начин и трябва в някакъв модифициран вариант да се случи и сега. Училищата ще работят дистанционно, няма да работят заведенията, културните институции и спортните съоръжения. За хората, които ще останат без работа, трябва да се вземат социални мерки. Искам да уточня, че когато говорим за локдаун или затваряне, говорим за срок от максимум месец.

Какво може да се случи за един месец?

Трябват три седмици, за да се извърти един заразен цикъл на заболяването, за да се прекъсне сегашното дифузно разпространение на вируса. След това може да се отвори всяко затворено пространство, в което маската може да се държи постоянно и може да се поддържа дистанция. Навсякъде, където може след локдауна да се възстанови нормалната работа, ако хората носят маски и поддържат дистанция от 2 метра, няма никакъв проблем това да стане.

Има много спорове доколко са ефективни маските, какво е Вашето мнение?

Маските са много ефективни, когато са ти на устата и носа. В една кръчма, за да пиеш и да ядеш, трябва да си махнеш маската. Когато го направиш, веднага възникват условия за аеролизация и разпространение на вируса. В един ресторант или изобщо място за обществено хранене, рискът е много голям. Достатъчно е дори само това, че пипаш чинията, а после тя минава през трима или четирима души, а от тях поне двама са без маска. Разликата с храната за вкъщи е, че в ресторанта не можеш да я стерилизираш, докато у дома я пъхваш в печката на 100 градуса за 2 минути и тази храна е стерилна. В нея няма вирус. Докато обаче заведенията не се затворят, милиарди да изсипем в здравната система, вирусът ще си циркулира в обществото. И по 100 000 лв. заплата да дадат на доктор, докато не се прекъснат веригите на предаване на вируса, не може да бъде овладяна епидемията. Здравната система не може да обслужва 7 милиона души едновременно.

Много от хората, които се разболяха обаче в последния месец, твърдят, че са спазвали всички мерки и въпреки това са се заразили, други продължават да вярват на твърденията на медици че ситуацията с вируса се преекспонира и изкуствено се насажда страх. Къде е истината?  

Стопроцентова гаранция че няма да се срещнеш с вируса няма, колкото и стриктно да се спазват мерките, но както се казва – помогни си сам, за да ти помогне и Господ. Като не спазваш мерките, шансът да се заразиш и особено в сегашната ситуация, е огромен. В един момент, когато се сблъскаш челно с реалността, вярваш или невярваш, обективната реалност показва къде е истината. В момента има огромен скок на хоспитализираните средно тежко и тежко болни. На практика това рефлектира в отлагане на лечението на всички останали болести, което допълнително ще затрудни системата. Имам пациенти, които са среднотежки случаи, но не могат да стигнат до болница. Просто няма легла, на които може да се лекува адекватно човек с COVID. Легла иначе има, но тежкоболен пациент с COVID не може да се лекува във всяка една болница.

Ситуацията е тежка и за хората с хронични заболявания. Най-потърпевши са пациентите със сърдечносъдови болести. За тях какво е решението?

Лекуваме се по телефона, доколкото е възможно, но тези, при които се появят усложнения, постъпват за болнично лечение. За съжаление това отлагане не е никак добро. Веднъж минахме през етап на отлагане през пролетта, сега минаваме през втора фаза. В един момент тези отлагания ще доведат до това, че част от болните ще минат във фаза на заболяването, която ще е много по-трудна за лечение и с много по-неблагоприятен изход, отколкото, ако бяха лекувани навреме.

Доколко увеличаването на смъртността се дължи на коронавируса и доколко на тези отложени случаи?

Според мен увеличаването на смъртността в сравнение с предходните периоди от юли до октомври е резултат на COVID. Тази, която е през октомври и в идващите месеци, ще бъде комбиниран ефект от вируса и отложеното заради него лечение на други болести. Смятам, че всяко заболяване е лечимо, но до един определен момент. След това и милиард да хвърлиш за лечение на болния, ефектът е минимален и невинаги резултатът е благоприятен за пациента. Лично аз съм много обезпокоен от това. Твърденията за намалялата смъртност отпреди месеци бяха правени от хора, които нямат никакво понятие от протичането на една болест. Всъщност ние сме го виждали много пъти, когато се представят проучвания за нови терапии, интервенции, операции и лекарства, които са показали, че са ефективни. Особено при операциите винаги има един момент на първоначално преимущество на консервативната терапия, поради липсата на периоперативния риск и смъртност, но след няколко месеца ефектът от операцията става силно видим и това води до получаване на одобрение за прилагането й. В момента буквално виждаме медицината в действие – първоначално намаляване на смъртността заради елиминиране на периоперативния риск, с последващо рязко покачване на смъртността заради неосъществяването на дадени интервенции. Това, което лекарите сме виждали в клиничните проучвания, в момента го гледаме на популационно ниво, но ниво цял народ.

Това е добре за медицината, но лошо за хората.

Това показва, че приказките колко е вредна медицината са пълна глупост. Крайно време е хората да разберат, че процедурите, направени добре и по индикации, водят до удължаване на живота им и подобряването на качеството им на живот, а не обратното. Това е момент на осъзнаване, но за съжаление нямам причини да мисля, че то ще се случи. Просто не вярвам, че хората са израснали толкова, че да осъзнаят каква огромна промяна настъпва.

Как се справяте в ситуация като тази, когато виждате как най-песимистичните Ви прогнози се сбъдват?

Не се чувствам добре, но се опитвам да продължавам да се боря да се промени нещо на нивото, на което съм, и с възможностите, които имам. Сега на хората им предстои да разберат, че трябва да носят лична отговорност. Тази епидемия превърна колективната отговорност, която всъщност е колективна безотговорност, в индивидуална. Всеки човек е лично отговорен в момента за личната си безопасност. Никой друг не може да изпълни мерките, за да се защитиш ти. Оказа се е, че ние сме едно изключително егоистично общество, в което на никой не му пука за останалите. В западните общества са разбрали, че когато обществото е добре, добре е и отделната личност. Ние продължаваме да мислим, че „най-важно е аз да съм добре“, а как са другите няма значение. Властта може да има своята отговорност и вина за това, че е можела да подготви здравната система много по-добре, но властта не носи отговорността, че ти лично не си изпълнил твоята част от задълженията. Това е същото като карането с превишена скорост, с изхвърлянето на боклука пред блока, като хвърлянето на боклуци на улицата. Разликата е, че неспазването на мерките срещу вируса се санкционира веднага, не от властта, а от природата. В момента ние получаваме санкция от една по-висша инстанция за собственото си поведение. Физиката и биологията имат такива закони, които са непреодолими, колкото и да ни е мъчно. Трябва да разберем, че пазейки другите, пазим и себе си, а пазим ли себе си, пазим и другите.

Надежда Ненова

Източник: www.zdrave.net