Конгресът на четенето се проведе на 18 ноември, 2020 г., в Нур Султан, Казахстан.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е традиционен участник в този престижен международен форум, като през 2018 г. директорът на Библиотеката доц. д-р Красимира Александрова получи признание и награда за висок професионализъм и принос в развитието на библиотечното дело.

Тази година форумът се проведе онлайн чрез платформата ЗУМ, а НБКМ се включи с презентацията „Библиотеките и четенето след пандемията: научени уроци, възможности и перспективи“. Въпреки усложнената международна обстановка поради разпространението на Covid-19 и с помощта на новите технологии провеждането на форума доказа, че темите за четенето и ролята на библиотеката са дори още по-актуални и необходими за общността в периоди на глобални предизвикателства.

Конгресът беше организиран от Националната академична библиотека и Министерството на културата и спорта на Република Казахстан с подкрепата на Съюза на казахстанските писатели, Библиотеката на първия президент на Република Казахстан и Научната библиотека към Университет „Назърбаев“, на областните библиотеки и държавната агенция „Централизирана библиотечна система в Нур-Султан“, както и на чуждестранни дипломатически мисии и представителства, акредитирани в Република Казахстан.

Във форума взеха участие: председателят на международната библиотечна асоциация (IFLA) – г-жа Кристин Маккензи, представители на националните библиотеки на Армения, България, Китай, Латвия, Монголия, Русия, Узбекистан и др., представители на Министерството на културата на република Турция, Почетното консулство на Казахстан в Дания, унгарската Асоциация на четенето и др.