До края на месеца в Хасково ще може да се разгледа експозицията “Посветен на отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”. Създадена от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” като пътуваща изложба, сега тя запознава жителите и гостите на града с документални материали за живота и делото на Апостола на свободата.

11-те тематични пана са разположени във фоайето на Регионалната библиотека “Христо Смирненски”, която допълва “Посветен на отечеството” с паралелна изложба на книги, сборници, статии от периодични издания, графики и снимки, представящи живота и делото на Левски. Специалнен акцент е поставен върху пребиваването на Дякона в Хасковския край, включително чрез спомени на съвременници.

Изложбата бе открита от д-р Камелия Божилова от Националната библиотека и от Кирилка Страшникова, директор на РБ “Христо Смирненски”. Сред гостите бяха Добри Беливанов, кмет на община Хасково, библиотечни и музейни експерти, местни жители. 

Досега “Посветен на отечеството” бе представена във Варна, Враца, Силистра, Дулово, Кърджали, Габрово, Монтана, Велико Търново и др. С откриването й в Хасково започва вторият етап от нейното пътуване из страната, което ще продължи през цялата 2017-а, в която честваме 180-годишнината от рождението на Апостола.