Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“  откри кът на Словения, съвместно с Националната и университетска библиотека  в Любляна и с посолството на Словения в София. Посетителите и читателите на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще могат да видят книги от колекциите на словенската библиотека за историята, изкуството и книжовното наследство на страната.  Кътът на Словения в Националната библиотека се откри непосредствено преди  страната да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 юли и отбелязва националния празник на Словения.

Директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова откри къта посветен на Република Словения и изрази желанието на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ да подпише Меморандум за сътрудничество с Националната и университетска библиотека на Словения. Докуменът бе връчен на г-жа Барбара Беричич, първи съветник в Посолството на Република Словения в София  с увереността, че  сътрудничеството между двете библиотеки ще укрепи и традиционно добрите отношения между нашите две държави. 

На събитието присъстваха представители на Посолството на Република Словения, проф. д-р Людмил Димитров, преподавател по руска класическа литература в Софийския университет и бивш лектор по български език, литература и култура в Люблянския университет, колеги и журналисти. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ представи и експозиция в четири витрини, която очертава някои от аспектите на българо-словенските културни връзки – книги на видни словенски писатели и учени свързани с България, преведената на български език през 1853 г. историческа повест за покръстването на цар Борис I, написана от първата словенска писателка Йосефина Турноградска, както и издания на български автори в превод на словенски език, сред които Христо Ботев, Алеко Константинов, Елисавета Багряна.

Словенският кът е на разположение на читателите и посетителите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в зала „История на книгата“ от понеделник до петък от 9:00ч. до 16:30ч.

Фотогалерия