В чест на 100-годишнината от рождението на проф. Веселин Трайков, изтъкнат български библиограф и историк, Националната библиотека откри изложба, част от поредицата “Български библиографи и библиотекари“.

„Хронологията и обратите в житейската и професионална съдба на един високообразован ерудит какъвто е проф. Веселин Трайков поставят началото на научната му дейност в Българския библиографски институт „Елин Пелин“ по покана на тогавашния директор проф. Тодор Боров”, каза доц. Красимира Александрова,  директор на Националната библиотека в речта си при откриването на изложбата. Проф. Трайков работи на библиографското поприще, а неговите постижения свидетелстват за развитието на българската библиография. „Настоящата изложба акцентира върху библиографските приноси на проф. Веселин Трайков и е четвърта по ред от дългосрочната програма „Български библиографи и библиотекари”, по която Националната библиотека работи от началото на 2020 г.”, допълни доц. Александрова, за да разкриваме и съхраняваме историческата памет на хората, създали българската  библиография.

Значително място в изложбата е отделено на дейността на Веселин Трайков като сътрудник на Българския библиографски институт „Елин Пелин”, което предначертава години от неговата професионална кариера, посветени на задълбочени библиографски изследвания. Достоен продължител на делото на акад. Никола Михов, Веселин Трайков работи неуморно и развива важната за българската култура библиографска поредица БУЛГАРИКА.

В експозицията са изложени оригинални документи от фонда на Националната библиотека, част от личния архив на проф. Трайков, предоставен от Държавния архив – София, който надхвърля 1200 архивни единици и експонати, предоставени от личния архив на дъщерята на проф. Трайков – д-р Весела Трайкова. Акцент в изложбата са и научните трудове на Веселин Трайков – Биографията на Георги Стойков Раковски, томовете на Архива на Раковски, които са съвместно дело на баща и син Трайкови.

На откриването на изложбата присъстваха доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, Станимира Делева, началник отдел  Държавен архив – София, Йордан Симов, който обработва личния архив на проф. Веселин Трайков, много колеги.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов