Н. Пр. Янко Йорданов, посланик на България в Нигерия, посети Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и обсъди с доц. д-р Красимира Александрова, директор на НБКМ, възможностите за разширяване на сътрудничеството с Националните библиотеки на Нигерия, Гана и Гвинея-Бисау.

По време на посещението си Н. Пр. Йорданов направи дарение на книги от името на Борда на директорите на Националната библиотека на Нигерия и откри кът на Националната библиотека на най-голямата африканска държава. Новооткритият кът е разположен в зала „История на книгата“ и може да бъде разгледан от посетителите и читателите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

„Сърдечно  благодаря на посланика на България в Нигерия, Н. Пр. Янко Йорданов за това, че присърце прие идеята да развием нашето международно сътрудничество с 19 държави в Африка. Това безспорно ще подпомогне културния обмен и приемам днешното откриване на кът на нигерийската национална библиотека  като едно начало, като добър знак за бъдещи, по-активни взаимоотношения между Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с националните библиотеки на африканския континент“, каза доц. Красимира Александрова.

„Нигерия е огромна и величествена държава и във възможностите си и в приятелството си и в предизвикателствата, които са общи за човечеството. Именно поради тази причина сътрудничеството между националните библиотеки на Нигерия и България е една логична и много голяма стъпка в отношенията между две двете държави, които вече близо 58 години работят заедно следвайки принципите на уважение, взаимен интерес, приятелство“, думи на посланик Янко Йорданов.

Доц. д-р Александрова направи дарение от книги на съвременни български автори, които ще бъдат предоставени на българската общност в Нигерия.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов