На 1 октомври – Международният ден на музиката, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” отбелязва 70 години от създаването на своя Музикален отдел.

Началото е поставено през 1951 г., когато от основния фонд на Националната библиотека се отделят музикалните издания и се обособяват в самостоятелна музикална колекция.  А от 1965 г. в Музикалния отдел се депозират и съхраняват всички български грамофонни плочи.

От 1972 г. нотните издания се регистрират текущо в „Български книгопис” – Серия 1 на Националната библиография, а звукозаписите – в Серия 3.

Музикалният отдел на Библиотеката разполага с модерно звукозаписно студио и предоставя възможности за прослушване и гледане на аудиовизуалните материали от богатата му колекция.

В последните години усилено се работи по дигитализация на ценни стари документи – ноти, музикални книги и музикални периодични издания до 1944 г.

Широко застъпена е и културно-информационната дейност на отдела включително с многобройни виртуални изложби, премиери на книги и провеждане на концерти.

Националната библиотека откри вчера частванията по случай 70-та годишнина на Музикалния си отдел с концерт на младата пловдивската рок група „Сигнатура“, създадена през 2018 година. Музикантите са библиотекари, работят в пловдивската Народна библиотека „Иван Вазов“ и заедно с директора на пловдивската библиотека Димитър Минев пристигнаха специално, за да уважат и поздравят колегите от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Ставрофорен иконом Кирил Попов благослови началото на тържетвата и поднесе в дар „Православни хорови творби“,  като молитвен спомен за Библиотеката.

Тази вечер, в Международния ден на музиката и по случай 70 годишнината на Музикалния отдел, в Библиотеката отново ще звучи музика. От 18.00 ч. започва концертът на струнен квартет „Пипков”.

Фотогалерия