Тази седмица Добрич тържествено отбелязва 77 години от своето завръщане в пределите на свободна България (25 септември). Само два дни след официалното честване в Регионалната библиотека “Дора Габе” в добруджанския град бе почетено и делото на Апостола на свободата.

Пътуващата изложба “Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”, създадена от експерти на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ), бе открита в присъствието на многобройна публика. Сред гостите бяха и библиотекари от цялата страна, събрали се на семинар в Добрич. Специално приветствие към всички отправи Невяна Христова, директор на РБ “Дора Габе”.

По време на представянето на експозицията доц. Любомир Георгиев от НБКМ подчерта ключовото значение на историческите свидетелства, съхранявани в Българския исторически архив в Националната библиотека, за разбирането на личността и идеите на Васил Левски. Донка Василева, краевед от местната библиотека, разкри интересни факти за работата на Апостола като учител в село Еникьой, Северна Добруджа. Тя прочете откъси от спомени на възрожденци, според които той е посещавал и Добрич по време на своята мисия.

НБКМ дари дигиталната версия на личния бележник на Апостола, която е на разположение на читателите и посетителите в РБ “Дора Габе”. Изложбата ще може да се разгледа там до 12 октомври.