Голямо дарение от книги направи Почетното консулство на Република Чили в София на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. На официална церемония снощи организационният секретар на Консулството, г-н Андреас Сааведра, предаде на доц. д-р Красимира Александрова, директор на НБКМ, 240 екземпляра от сборника “Разкази от Чили – антология” и 35 екземпляра от двуезичното издание със стихове “Всички щяхме да сме царици” от Габриела Мистрал.

Част от дарението ще остане във фонда на НБКМ, а друга ще бъде предоставена на библиотеки в страната. 200 книги от дарението са специален подарък за зрителите на моноспектакъла “Harlem Shake” на Ованес Торосян, който ще се играе на 5 ноември от 15 и 17 часа в НБКМ в рамките на петата “Нощ на театрите”.

Г-н Сааведра прочете поздрава към присъстващите на събитието от Н.Пр. Хосе Мигел Менчака, извънреден и пълномощен посланик на Република Чили, в който се казва:

“За съжаление и поради форсмажорни обстоятелства както аз, така и консулът на Чили, г-н Родриго Гусман, не можем да присъстваме на тази забележителна церемония в чест на чилийската литература (…) Това усилие заслужава най-искрени благодарности не само от страна на нашето Посолство, но и от Министерството на външните работи на Чили заради създаването на културни връзки между два далечни народа от географска гледна точка, но свързани от силни приятелски чувства.

Бихме искали да благодарим на Българската национална библиотека и на нейния директор – г-жа Красимира Александрова, която направи възможно това културно мероприятие да се осъществи в прекрасна обстановка. Убедени сме, че присъстваме на важно събитие, което ще отвори врати на ползотворно сътрудничество в бъдеще (…) Нашето желание е тази книга да бъде дарена и да достигне до библиотеките, училищата и културните институции в България като начин за сближаване на нашите народи и да направим от литературата мост между Чили и България.”

Специални благодарности бяха отправени и към Института “Сервантес” в София, към Мария Пачкова и Самуел Франсес, който посмъртно остави своите преводи, към редактора Къдринка Къдринова и към Рая Райчева за нейните преводи, илюстрации и корица на “Разкази от Чили – антология”.

Доц. д-р Александрова благодари за жеста и връчи на г-н Сааведра Свидетелство за дарение от името на НБКМ. Тя подчерта, че екипът на Националната библиотека цени и уважава жеста на Почетното консулство на Република Чили в София като поредна стъпка в добрите взаимоотношения на двете институции и възможност за читателите да се докоснат до литературата на южноамериканската страна.

Фотограф: Иван Добромиров