С полагане на венец пред паметника на Паисий Хилендарски в София екипът на Националната библиотека почете Деня на народните будители – 1 ноември. Празникът бе честван съвместно със служителите от Националния литературен музей, които също поднесоха цветя в израз на почит към автора на „История славянобългарска”.

В краткото си слово доц. д-р Любомир Георгиев, ръководител на направление „Опазване на ръкописно-документално наследство”, подчерта ключовата роля на Хилендарския монах и неговата „сия историйца” за възкресяването на националната памет и „събуждането” на българския народ, лишен векове наред от своята независимост. Припомни и статията „Отец Паисий”, публикувана през 1871 г. от проф. Марин Дринов, която задълго „налага представата, че епохата на Българското възраждане започва именно с написването на този Паисиев труд”.

На финала експертът от НБКМ изрази желанието на всички библиотечни служители и хора, работещи в сферата на културата, трудът им да бъде достойно оценен и по-високо възнаграден.

 

Фотограф: Иван Добромиров