Книгата “Йордан Анастасов и македонското освободително движение” (ИК “Изток-Запад”) бе представена снощи в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Съставителят Цочо В. Билярски е включил в сборника спомените на “един от най-достойните и авторитетни дейци на македоно-одринското революционно и легално ляво движение от 20-30-те и от 40-те до 70-те години на миналия век”, както и важни документи за участието му във ВМРО и от процеса срещу него. Добавени са и биографии на някои от най-видните македонски деятели.

Премиерата беше открита с приветствие на директора на издателството Любен Козарев. Цочо В. Билярски, бивш директор в Централния държавен архив (1993-1997), определи сборника като “политически роман”. Той е плод на дългогодишно изследване на запазените архивни документи по темата. Според съставителя Йордан Анастасов е “един от най-бележитите дейци на борбите за освобождение на българите в Македония”. А в резюмето си към томчето Билярски допълва: “Въпреки това неговата дейност и творчество днес са почти неизвестни. Ако разгърнете библиографиите по македонския въпрос, ще се убедите колко огромен е броят на неговите приноси, като безспорно е и мястото му като вестникар и публицист. И сега, четири десетилетия след неговата смърт, той все още е признат авторитет в областта на социалното законодателство и пенсионното осигуряване, което за съжаление е останало незабелязано от всички управляващи.”

Книгата е част от поредицата “Спасената история”, която, по думите на редактора Вера Гюрова, “ще ни даде по-високо самочувствие като българи”. Сред почетните гости на събитието беше проф. Константин Анастасов, най-малкият син на Йордан Анастасов, който пристигна от Париж специално за премиерата на сборника. Неговите лични спомени предизвикаха нескрит интерес сред присъстващите.

Фотограф: Иван Добромиров