Двама виртуози – тромпетистът Венцислав Благоев и неговият учител, пианистът проф. Владимир Радулов, бяха специалната изненада за журналистката Веселина Седларска, която представи най-новата си книга “България за начинанещи. Джаз от сюжети и портрети” (ИК “Сиела”) в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. А присъстващите около 150 нейни приятели и почитатели аплодираха изключителния й талант и се забавляваха с приключенията й като кореспондент в Сливен.

Защо точно джаз? Защото авторката (въпреки твърденията си, че не е на “ти” с жанра), е построила книгата си именно като джаз импровизации по теми, всяка от които се ражда от предходната. А Любен Дилов-син и Захари Карабашлиев, директор на “Сиела”, разбира се, представиха томчето подобаващо – с много хумор и забавни истории, с каквито са пълни всичките 223 страници от “България за начинаещи…”

Веселина намира смеха дори там, където е тъжно и мрачно. Успява да те разплаче с историята на момчето, което търси поне една причина да обича България; да те накара да обикнеш нейните “малки, истински хора”; да прихваш от обобщения образ на бай Кольо (непоправим съвременен бай Ганьо) или от прозрението що е то апартамент и начинът му на употреба у нас; да завиждаш благородно на досетливостта й, че “дисидент означава човек, който отказва да се превърне в простак”…

Ето и един от най-кратките джаз сюжети от книгата на Седларска:

Откровен

На излизане от мола виждам просяк. Те не стоят ли пред църквите? Този просяк се е сетил, че църквата е там, където се материализират желания, значи в мола. Пускам в ръката му 50 ст.: “Само толкова имам!” Ето как хората започват да лъжат, когато са се разходили из мол, харесали са си една чанта и тя е струвала невъзможните за похарчване 592 лева. Почувствах се от бедна по-бедна (“Една чанта не мога да си купя!”), затова сега лъжа просяка, че имам само 50 стотинки. Той ми съчувства, подвиква след мен: “Не се притеснявай. И аз съм бил така.” Боже, как ни събра на едно място, където се налага просяците да утешават даряващите ги…

Сред гостите на премиерата бяха директорът на НБКМ, доц. д-р Красимира Александрова, зам.-директорите доц. Антоанета Тотоманова и д-р Марчела Борисова, политикът Меглена Кунева, журналисти и почитатели на добрата литература. Дълго след финала на събитието Седларска раздава автографи на многобройните си приятели. И подсказа, че “в чекмеджето” й има истории поне за още една книга с джаз от сюжети.

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Иван Добромиров